"GRENEL IMAO VELIKI UTICAJ"

Pala vlada Kosova; Kurti: Odluka donijeta van zemlje

Do pada vlade dolazi u trenutku kada se Kosovo suočava s epidemijom koronavirusa koja je izazvala blokadu i hitne slučajeve
9526 pregleda 1 komentar(a)
Sa zasijedanja kosovskog parlamenta, Foto: Rtklive.com
Sa zasijedanja kosovskog parlamenta, Foto: Rtklive.com

Skupština Kosova izglasala je nepovjerenje vladi Aljbina Kurtija sa 82 glasa za, 32 protiv i jednim suzdržanim, objavila je koha.net. 

Glasanju o povjerenju vladi prethodila je žestoka rasprava u skupštini, koja je započela malo prije podneva i trajala cio dan.

Kurti je izjavio, pred glasanje, da želi da se zahavali ministru odbrane Antonu Ćuniju, koji je želio ruku dijalogu, prenosi N1. 

On je izrazio žaljenje što odluka DSK o izglasavanju nepovjerenja vladi "nije donijeta na Kosovu, već van njega" i dodao da je specijalni izaslanik američkog predsjednika za dijalog Ričard Grenel imao veliki uticaj.

Kako prenosi KoSSev, Srpska lista je tokom sjednice o nepovjerenju vlade najavila da će glasati protiv Kurtijeve vlade. Poslanik Srpske liste, Igor Simić, je u kratkom obraćanju poručio da vlada nije ispoštovala interese srpske zajednice i da nije ukinula takse.

Do pada vlade dolazi u trenutku kada se Kosovo suočava s epidemijom koronavirusa koja je izazvala blokadu i hitne slučajeve.

Politička borba na Kosovu, koja je kulminirala predlogom za izglasavanjem nepovjerenja, započela je prije više od nedjelju dana, kada je predsjednik Kosova Hašim Tači potpisao dekret o uvođenju vanrednog stanja, s čime se vlada nije složila, prenosi N1.

Dan kasnije, razriješen je dužnosti ministar unutrašnjih poslova iz redova DSK, na šta je Kurtijev koalicioni partner odgovorio pokretanjem zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja vladi.

Preporučujemo za Vas