U Sloveniji 70 novozaraženih, ukupno 632 slučaja koronavirusa

Takozvani korona-megapaket, kako ga je početkom nedelje nazvao premijer Janez Janša, trebalo bi da obezbijedi osnovno funkcionisanje privrede i stanovništva najmanje do 1. maja
1673 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 70 novozaraženih koronavirusom, objavila je danas slovenačka vlada na Tviteru, pa se broj zaraženih u toj zemlji popeo na 632, a osam pacijenata je umrlo.

Juče je u Sloveniji urađeno 1.075 testiranja, 70 je bilo pozitivnih na virus, a u bolnicama je smješteno 90 osoba, umrle su dvije zaražene osobe, prenosi Hina.

Kako je danas na konferenciji za novinare izjavio vladin portparol za krizu oko koronavirusa Jelko Kacin, vrtići u Sloveniji ostaće zatvoreni još najmanje tri nedelje.

Kacin je rekao da će slovenačka vlada danas raspravljati o zakonskom paketu pomoći privredi i stanovništvu u vrijeme krize, koji predviđa mjere za očuvanje radnih mjesta, socijalne pomoći i prebacivanje troškova doprinosa za socijalno osiguranje na državu u vrijednosti 2 milijarde evra, pozvavši parlament da ga posle toga što prije stavi na dnevni red.

Takozvani korona-megapaket, kako ga je početkom nedelje nazvao premijer Janez Janša, trebalo bi da obezbijedi osnovno funkcionisanje privrede i stanovništva najmanje do 1. maja, a razmišlja se i o novim takvim zakonskim paketima ako bi kriza i epidemija i moguća recesija koju će kriza izazvati trajali duže.

Kacin očekuje da će poslanici što prije odlučivati o tome, te da parlament u tom smislu ne sme da bude "dio problema nego deo rešenja".

Ako megazakon ne bude usvojen prije 1. aprila, time se svakako nećemo moći pohvaliti, rekao je Kacin.

Parlamentarna lijeva opozicija ima neke primjedbe i dopune na predviđene mjere na kojima insistira vlada, ali je spremna na saradnju.

Predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan rekao je da poslanici te stranke nisu skloni predlogu da se slovenačka vojska za vreme trajanja epidemije pošalje na granicu s Hrvatskom, kako bi kontrolisala ilegalne migracije i rasteretila slovensku policiju koja sada ima više posla u unutrašnjosti države.

To shvaćamo kao represiju i glasaćemo protiv, rekao je Židan, a slično najavljuju i poslanici Liste Marjana Šareca (LMŠ), odnosno stranka bivšeg premijera, javljaju slovenački mediji.

Bonus video: