30. ČLANICA

Sjeverna Makedonija punopravna članica NATO

"Sa ambasadorkom SAD sam bio svjedok poslednjeg koraka na našem putu u NATO, koji je započeo 1993. Put od 23 godine je završen sada, prije nekoliko sekundi i mi smo praktično od ovog trenutka 30. članica NATO", rekao je Dimitrov
2356 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Twitter
Ilustracija, Foto: Twitter

Sjeverna Makedonija je danas popodne postala 30. članica NATO, izjavio je ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov.

On je sa ambasadorkom SAD u Skoplju Kejt Meri Berns video vezom "prisustvovao" deponovanju Instrumenta za pristupanje Sjeverne Makedonije Sjevernoatlantskom dogovoru.

Taj dokument je u Stejt departmentu deponovan preko ambasade Sjeverne Makedonije u Vašingtonu.

"Sa ambasadorkom SAD sam bio svjedok poslednjeg koraka na našem putu u NATO, koji je započeo 1993. Put od 23 godine je završen sada, prije nekoliko sekundi i mi smo praktično od ovog trenutka 30. članica NATO", rekao je Dimitrov onlajn izjavi u 17.00.

Šef diplomatije Sjeverne Makedonije ja najavio da će u ponedjeljak, 30. marta, makedonska zastava biti podignuta u sjedištu NATO u Briselu i u komandi Saveznički snaga u Norfloku u američkoj državi Virdžiniji.

"Imaću čast da 2. aprila budem prvi predstavnik Sjeverne Makedonije na nivou ministara na ministarskom sastanku NATO koji će biti održan video konferencijom", rekao je Dimitrov.

Sjeverna Makedonija je postupak priključenja NATO počela u drugoj polovini 2018, pošto je 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu dobila poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svijetu.