U Hrvatskoj u 24 časa 66 oboljelih i dvoje umrlih

Od početka epidemije testirano je 16.381 osoba, od toga juče 690
1424 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Zagreba, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Detalj iz Zagreba, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

U Hrvatskoj je u posljednja 24 časa novooboljelih od koronavirusa 66, a umrlih dvoje i sada je ukupno 1.600 zaraženih i 23 umrlih, objavio je danas Nacionalni štab civine zaštite.

"Nažalost, od juče imamo dva preminula bolesnika u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, muško i žensko, 66 i 70 godina, bili su hronični bolesnici", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

On je naveo da je hospitalizovano 367 oboljelih i da se njih 34 nalazi na respiratoru. Oporavljenih je ukupno 373, što je za 50 više nego juče.

Od početka epidemije testirano je 16.381 osoba, od toga juče 690.

Beroš je rekao da je u Hrvatsku letom iz Šangaja stiglo 60 tona zaštitne opreme vrijedne nešto manje od šest miliona dolara, zajedno s prevozom. On je najavio da se u narednom periodu očekuje još šest ili sedam aviona s opremom iz Kine.

On je zahvalio svima koji se pridržavaju mjera i čestitao Uskrs.

Upitan o stanju o domovima za starije i nemoćne, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da se priprema premeštanje većine korisnika splitskog doma za starije u kojem je proteklih dana nekoliko desetina korisnika zaraženo koronavirusom, u zdravstvenu ustanovu u Makarskoj i dolazak novog osoblja, koje će zamijeniti one zaražene ili u samoizolaciji.

On je naveo da su u Pločama u jednom privatnom domu s 12 štićenika, svi oboljeli od koronavirusa, uključujući i direktorku, a u domu u Dubrovniku jedan je pozitivni, pa su od ostalih uzeti brisevi. Koronavirus potvrđen je i kod dvoje korisnika doma u Koprivinici.

Capak je rekao da je ukupno zaraženo 212 zdravstvenih radnika, među kojima 75 doktora medicine.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izrazio je zahvalnost većini građana koji su, kako je rekao, našli način da proslave Uskrs i istovremeno "sačuvaju zdravlje i živote sugrađana".

Bonus video: