uspjeh stručnjaka na Klinici "Dr Fran Mihaljević"

Hrvatski biolozi uzgojili koronavirus u laboratoriji: "Prvi korak ka razvoju vakcine"

Izolovan virus poslali su u Njemačku, i to dan nakon zemljotresa koji je pogodio Zagreb
15779 pregleda 5 komentar(a)
Koronavirus (Ilustracija), Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Koronavirus (Ilustracija), Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

U Klinici za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" hrvatski stručnjaci izolovali su novi koronavirus SARS-COV-2, odnosno uzgojili su ga u laboratorijskim uslovima, javljaju hrvatski mediji. To je, kako navode, prvi korak ka razvoju vakcine.

"Uzgojili smo virus u laboratorijskim uslovima iz brisa pacijenta koji je bio pozitivan na SARS-COV-2", kazala je za RTL biolog u Klinici za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" Željka Mačak Šafranko.

"Kao prvo je tu neka stvar da se cijeli virusni genom izdvoji, da se vidi kakav je slijed nukleotida, da se vide razlike prema nekim drugim sojevima, da se napravi neka generalna karakteristika. Kako raste u kulturi, brže, sporije, kako se umnožava...", objasnio je Ivan Kristian Kurolt, biolog u Klinici za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević".

Mačak Šafranko dobro se sjeća tog dana.

"Bili smo u totalnom haosu. Radili smo cijele nedjelje od jutra do mraka. Totalni haos, hrpa uzoraka za testiranje... Međutim, radoznalost je tu nekako prevladala da sam ja uspjela da odem u laboratoriju i stavim taj bris na ćelije. Nakon pet dana sam došla i vidjela da ima virusa. To smo kasnije molekularnim metodama i potvrdili. Osjećala sam se ponosno i srećno. Nisam mislila da će to ići baš tako lako", objasnila je za RTL.

Izolovan virus poslali su u Njemačku, i to dan nakon zemljotresa koji je pogodio Zagreb, prenosi B92.