Rama: Kosovo i Albanija da imaju zajedničkog predsjednika

Poslanici vladajuće DLK su kazali da je predlog albanskog premijera izraz nepoštovanja prema nezavisnosti Kosova
79 pregleda 20 komentar(a)
Edi Rama, Foto: Beta-AP
Edi Rama, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 19.02.2018. 07:54h

Albanski premijer Edi Rama predložio je da Albanija i Kosovo imaju zajedničkog predsjednika, prenio je sinoć portal Gazetaekspres.

Rama je predlog iznio obraćajući se parlamentu Kosova na svečanoj sjednici povodom desete godišnjice nezavisnosti Kosova.

Međutim, kako navodi portal, Rama je bio oprezan podsjećajući da je malo vjerovatno da se ova ideja realizuje u skorije vrijeme.

„Kosovo i Albanija treba da imaju zajedničku spoljnu politiku a ne samo zajedničke ambasade ili diplomatske misije, zašto ne i jednog predsjednika kao simbol nacionalnog jedinstva i nacionalne bezbjednosne politike“, kazao je Rama obraćajući se kosovskim poslanicima. Priznao je međutim da je malo vjerovatno da će se to realizovati u skorije vrijeme. „Možda ova ideja nije prava na nacionalnom nivou, ali nam istorija poručuje da ostvarenje sna nije nemoguće“, kazao je Rama.

Albanski premijer je, kako prenosi agencija Beta, rekao da je prije jedne dekade Kosovo ostvarilo veliku težnju tako što je postalo „najnovija država na karti svijeta“, da danas ima „više od 115 priznanja“, kao i da je postiglo značajan napredak u jačanju institucije i demokratske države.

„Mislim da ste svi istog mišljenja da je proslava nezavisnosti Kosova bila više utopija nego li mogući projekat. Da ostavimo po strani da se premijer Albanije obrati Skupštini Kosova za desetu godišnjicu nezavisnosti, što nije bilo moguće zamisliti ni putem fantazije, ali se sve to dogodilo", kazao je Rama. On je istakao da su Kosovo i Albanija „dvije realnosti koje su administrativno odvojene, ali koje žive u međusobnoj prirodnoj, ekonomskoj, političkoj i institucionalnoj interakciji u funkciji nezaustavljivog približavanja budućeg nacionalnog programa“.

Međutim, njegova izjava o zajedničkom predsjedniku izazvala je reakciju političkih partija na Kosovu. Kako navodi „Gazetaekspres“, najveća politička partija na Kosovu - Demokratska liga Kosova (DLK) - je protiv te ideje.

Šef poslaničke grupe ove partije, Avdulah Hoti, kazao je da je Rama tom izjavom omalovažio Kosovo. „Predlog Edija Rame o nacionalnom predsjedniku je znak nepoštovanja prema težnjama Kosovara da ostvare nezavisnu državu, integrisanu u EU i NATO“, napisao je Hoti na Fejsbuku.

Bonus video: