Slovenija oprezno popušta mjere

Tako su od subote opet dostupne usluge osiguravajućih društava, otvorene su perionice, mehaničarske i vulkanizerske usluge, a od sjutra će ponovno biti moguće održavanje vjenčanja, ali uz ograničeni broj osoba, uglavnom u prisutnosti mladenaca i kumova
1547 pregleda 0 komentar(a)
Ljubljana, Foto: Beta/AP
Ljubljana, Foto: Beta/AP

U Sloveniji je i danas nastavljen pad broja zaraženih koronavirusom, a Vlada je zbog povoljnih trendova u smirivanju pandemije ukinula pojedine restriktivne mere.

Tako su od subote opet dostupne usluge osiguravajućih društava, otvorene su perionice, mehaničarske i vulkanizerske usluge, a od sjutra će ponovno biti moguće održavanje vjenčanja, ali uz ograničeni broj osoba, uglavnom u prisutnosti mladenaca i kumova.

U Sloveniji je i dalje na snazi zabrana napuštanja matičnih opština čije se ukidanje razmatra tek kao mogućnost za maj.

Posebno se ističe da su masovna okupljanja i dalje zabranjena i da na njih posebno treba paziti ove nedelje s obzirom da je danas u Sloveniji praznik i neradni dan (Dan antifašizma), a uskoro je i 1. maj koji se praznije dva dana, prenosi Hina.

O ukidanju zabrane autobuskog, železničkog i vazdušnog saobraćaja još se ne razmišlja, osim najava vlade da će s očekivanim povećanjem broj poduzeća koja obnavljaju aktivnost biti dopušteni tzv. linijski prevozi radnika na posao i natrag.

Još nije poznato ni kad će početi otvaranje škola, vrtića i fakulteta.

Ne zna se ni kad bi se Slovenija mogla otvoriti prema susjednim državama, osim nagovještaja iz vlade da se na nivou EU razmišlja o evropskim standardima za turističke posjete nakon što se epidemiološka situacija još poboljša o čemu će verovatno biti riječi na predstojećem sastanku hrvatskog i slovenačkog ministra za turizam.

Vlada je najavila da će od ove nedelje ponovo dopustiti mogućnost da porođajima prisustvuju i očevi, a ministarstvo nauke je najavilo i predlog koji bi ponovo omogućio treninge i vježbe registrovanih sportista uz sve preventivne mjere, dok je bavljenje sportovima kao što su golf, tenis, boćanje i slično već dopušteno.

U Sloveniji je na dnevnoj bazi zabiljeleženo šest novih slučajeva zaraze koronavirusom. Time je broj ukupno zaraženih povećan na 1.402, a još je jedna osoba umrla, pa je ukupan broj umrlih 83 objavila je danas slovenačka vlada.

Bonus video: