Plenković: EU spremna podržati reformske napore susjednih zemalja

Premijer Hrvatske je istakao da EU i finansijski podržava zapadni Balkan u pandemiji koronavirusa, a Evropska komisija "priprema veliki paket ekonomske pomoći koji će pratiti i redovni izvještaji o napretku ovih zemalja"
313 pregleda 0 komentar(a)
Plenković, Foto: Betaphoto
Plenković, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 06.05.2020. 17:41h

Evropska unija spremna je da podrži reformske i evropske napore susjednih zemalja, rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković prije početka virtualnog Zagrebačkog samita EU i zemalja zapadnog Balkana.

Premijer zemlje koja predsjedava Savjetu EU kaže da je Unija spremna podržati napore zemalja zapadnog Balkana.

"I to ne samo u kontekstu pregovora koje već vode Srbija i Crna Gora, ne samo u kontekstu vrlo važne odluke Evropskog savjeta o otvaranju pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, nego i kao poruke koja ide prema Bosni i Hercegovini, za Hrvatsku posebno bitnoj zemlji", istakao je Plenković.

Ističe da Hrvatska Bosni i Hercegovini želi pomoći na evropskom putu i podržati razgovore između Srbije i Kosova. Dodaje da je zeleno svjetlo Skoplju i Tirani rezultat "diplomatskog i političkog angažmana Hrvatske i njenih prijatelja i partnera".

Plenković je istakao da EU i finansijski podržava zapadni Balkan u pandemiji koronavirusa, a Evropska komisija "priprema veliki paket ekonomske pomoći koji će pratiti i redovni izvještaji o napretku ovih zemalja", prenosi Hina.

Evropska komisija predstavila je za vrijeme hrvatskog predsjedavanja izmijenjenu metodologiju pregovora, što hrvatski premijer smatra "ostavštinom hrvatskog predsjedništva".

Lideri 27 država članica Evropske unije i šest zemalja zapadnog Balkana na videokonferenciji će potvrditi evropsku perspektivu zemalja jugoistočne Evrope.

Bonus video: