U Srbiji ukinuto vanredno stanje, vanredne mjere ostaju

Predsjednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, rekla je danas na sjednici Skupštine da je Srbija ispunila uslove SZO za ukidanje vanrednog stanja
4848 pregleda 0 komentar(a)
Beograd, Foto: Betaphoto, Betaphoto, Betaphoto, Betaphoto
Beograd, Foto: Betaphoto, Betaphoto, Betaphoto, Betaphoto
Ažurirano: 06.05.2020. 21:00h

Poslanici Skupštine Srbije izglasali su Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja koji je podnijela Vlada Srbije. To znači da nema više policijskog časa, ali ostaju neke vanredne mjere koje su donijete zbog epidemije koronavirusa, prenosi RTS.

Vanredno stanje u Srbiji zbog koronavirusa proglašeno je 15. marta trojnim potpisom predsjednika Republike, Skupštine i Vlade, bez sazivanja parlamenta uz obrazloženje da je Vlada donijela uredbu po kojoj je zabranjeno okupljanje više od 50 ljudi u zatvorenom prostoru.

Predsjednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, rekla je danas na sjednici Skupštine da je Srbija ispunila uslove SZO za ukidanje vanrednog stanja.

Na početku sjednice poslanik Dveri Boško Obradović izrazio je protest zviždanjem u pištaljku, nakon čega ga je obezbjeđenje iznijelo iz sale.

Ukidanje vanrednog stanja, uključujući i policijskog časa, ne znači i da neke mjere uvedene tokom borbe sa koronavirusom neće ostati na snazi.

Rukavice i maske biće obavezne u javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima, fizička distanca ostaje na snazi, zabrana javnih okupljanja, nema nastave u školama - ostaje nastava na daljinu, nema bioskopa i pozorišta.

Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, do daljeg će morati da se izbjegavaju kontakti - zagrljaj, rukovanja, stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima.

Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi.

Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

Bonus video: