Obradović najavio štrajk glađu, Dveri bojkotuju izbore

"Ostajemo aposolutno vjerni bojkot kampanji na svim nivoima i nastavljamo sa buntom protiv ove nedemokratske, kriminalne vlasti koju smo započeli prethodnih dana", rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije
2274 pregleda 3 komentar(a)
Boško Obradović, Foto: Beta Photo, Beta Photo, Beta Photo
Boško Obradović, Foto: Beta Photo, Beta Photo, Beta Photo
Ažurirano: 10.05.2020. 12:37h

Lider Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da ta politička stranka ostaje pri odluci da bojkotuje izbore koji su raspisani za 21. jun, i najavio je da će stupiti u štrajk glađu.

Kako je rekao, on će se pridružiti samostalnom poslaniku Miladinu Ševarliću koji će štrajkovati glađu u nemogućnosti da, kako je rekao, pridobije poslanike u Skupštini da se raspravlja o povredama teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nepoštovanju Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

"Ostajemo aposolutno vjerni bojkot kampanji na svim nivoima i nastavljamo sa buntom protiv ove nedemokratske, kriminalne vlasti koju smo započeli prethodnih dana", rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Prema njegovim riječima, ocjena Dveri je da su izbori 21. juna antidemokratski, protiuvstavni, zdravstveno nebezbjedni i da ne postoji nijedan razlog kojim bi se moglo opravdati održavanje tih izbora.

Obradović je najavio da Dveri završavaju pasivni bojkotom i prelaze na aktivni bojkot i pobunu protiv aktuelne vlasti.

On je istakao da se danas na sjednici Skupštine Srbije sprema novi državni udar izmjenom dva zakona o izborima i to 45 dana pred njihovo održavanje - zakona o izboru narodnih poslanika i o lokalnim izborima.

"To je direktno kršenje ustava, to nije zabiljeleženo ni u jednoj evropskoj demokratiji. Nigdje se ne mijnjaju zakoni ni u izbornoj godini, a kamoli da imate isti izborni proces koji se odvija po dva različita izborna zakona - po jednom počinje, a po drugom se završava", rekao je Obradović.

Kazao je da time "ovaj skandalozni režim" ne preza ni od čega i pokazuje da je spreman na rušenje Ustava i kompletnog pravnog sistema.

"Po jednom zakonu Aleksandar Vučić je raspisao izbore prije pandemije. Skupljali su potpise njima omiljena opozicija i predali ih po jednom zakonu, a dana se ti zakoni mijenjaju i od sjutra će izborna komisija da raspiše novi rokovnik izbornih radnji po drugom zakonu i izbori će se do kraja sprovoditi po drugom zakonu", rekao je Obradović.

Lider Dveri pozvao je predsjednika Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića da promeni odluku o izlasku na izbore i da ih ipak bojkotuje.

Bonus video: