Obradović: Nisam prekidao štrajk glađu; Martinović: Obradović oko ponoći jeo

"Teško je procijeniti u ovom trenutku dokle će ovo trajati, sigurno je da se moram držati onog što sam rekao - da sam ovdje, da štrajkujem glađu dok me služi zdravlje i dok ne dođe do ispunjenja onog što sam tražio", rekao je Obradović
6074 pregleda 1 komentar(a)
Obradović, Foto: BETAPHOTO
Obradović, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 11.05.2020. 10:17h

Lider Dveri Boško Obadović izjavio je da je jutros od sedam sati ponovo na stepenicama Skupštine Srbije, pošto je noć proveo u poslaničkoj kancelariji, kako je i ranije najavio, i da nastavlja štrajk glađu koji nije ni prekidao.

On je u izjavi za agenciju Beta odbacio tvrdnje Srpske napredne stranke (SNS) da je u Skupštini uzimao hranu, podsjetivši da nije moguće ništa unijeti u zgradu a da to ne provjeri služba obezbjeđenja koja, po njegovim riječima, može da "posvjedoči da je laž" da je unijeta hrana.

"Teško je procijeniti u ovom trenutku dokle će ovo trajati, sigurno je da se moram držati onog što sam rekao - da sam ovdje, da štrajkujem glađu dok me služi zdravlje i dok ne dođe do ispunjenja onog što sam tražio", rekao je Obradović.

Kako je naveo, "tražio je jednu krajnje razumnu i konstruktivnu stvar, a to je razgovor vlasti i opozicije" koji, kako je dodao, ne može da organizuje predsjednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, jer on za opoziciju nema više nikakav autoritet niti mu se može vjerovati.

On je naveo da to mora biti neka neutralna ličnost, mimo politike, oko koje obje strane imaju saglasnost da može da pozove da se razgovara, dodajući da je spreman svakog trenutka da se odazove pozivu na razgovor u tom slučaju.

Prema njegovim riječima, cilj razgovora je odlaganje izbora na šest mjeseci, jer za njih sada nema "ni zdravstvenih ni demokratskih uslova".

Na pitanje kakva je reakcija ostalih članica Saveza za Srbiju na njegov zahtjev za aktivan bojkot izbora, on je rekao da očekuje "pozitivan" ishod tog zahtjeva, jer "sjedjenjem kod kuće i ćutanjem ništa ne može da se promijeni".

"Posjetili su me Željko Veselinović, Dragan Đilas, Borko Stefanović, koji su mi pružili podršku, a predsjedavajući SZS Janko Veselinović je rekao da će danas doći", rekao je Obradović.

On je naglasio da nije nikog pozivao da mu se ovdje pridruži, pogotovo ne u štrajku glađu, ali poziva sve na aktivnu bojkot kampanju za odlaganje izbora, napominjući da svi imaju obavezu da jedinstveno nastupe.

Martinović: Obradović je oko ponoći ušao u zgradu Skupštine i jeo

Poslanik Srpske napredne stranke(SNS) Aleksandar Martinović izavio je danas da nema informaciju da li će se tužilaštvo oglasiti povodom nedavnog incidenta na ulazu u Skupštinsko zdanje zbog čega su on i poslanica Sandra Božić započeli štrajk glađu.

Aleksandar Martinović, Sandra Božić
Martinović i Božić(Foto: BETAPHOTO)

Martinović je za TV Pink rekao da se iz tužilaštva, koliko mu je poznato, niko nije oglasio povodom njihovog protesta zbog nepozivanja na odgovornost osoba koje su u petak izazvale incidente tokom skupa ispred Skupštine koji su organizovale Dveri, a dodao je da se "iskreno nada da će oni koji rukovode tužilaštvom raditi svoj posao".

"Ako poslanik, kao što je to u ovom slučaju bio Marijan Rističević, ne može da očekuje zaštitu od napadača i fašista kao što je Boško Obradović i njegovih huligana šta da očekuje običan čovjek", rekao je Martinović.

U izjavi na stepeništu ispred parlamenta gdje štrajkuje glađu, Martinović je rekao da je Obradović oko ponoći "ušao u zgradu Skupštine i jeo, toliko mu je stalo do ideja za koje se zalaže".

Sandra Božić rekla je da njihov štrajk glađu nije "pritisak na tužilaštvo već protest jer ne radi svoj posao".

Božić i Martinović stupili su juče u štrajk glađu na stepeništu Skupštine Srbije zahtijevajući da tužilaštvo pokrene postupak protiv osoba koje su učestvovale u neredima tokom skupa koji su u petak ispred tog zdanja organizovale Dveri zahtevajući odlaganje izbora i odustajanje od usvajanja izmena izbornih zakona.

Na stepeništu Skupštine juče je prvi započeo štrajk glađu samostalni poslanik Miladin Ševarlić zbog neprimjenjivanja Rezolucije 1244 na Kosovu i Metohiji i kršenja teritorijalnog intetgriteta i suvereniteta Srbije, a zatim mu se u znak podrške pridružio poslanik i lider Dveri Boško Obradović koji zahtijeva obustavljanje izbornog procesa.

Bonus video: