Mitropolit Porfirije: Teror nad Crkvom po ugledu na Enver Hodžu nije rješenje, odgovornost je na crnogorskoj vlasti

Kako je naveo, "vladika i njegovi utamničeni svještenici su molitvom i javnim apelom upućenim svojim vjernicima, spremnim na svaku žrtvu ali i poslušnost svome vladiki i svojoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, da sačuvaju mir i prisebnost, pokazali hristoliku samožrtvenu odgovornost za dobro naroda i očuvanje mira u državi"
2678 pregleda 8 komentar(a)
Mitropolit Profirije, Foto: Mitropolija zagrebačko-ljubljanska
Mitropolit Profirije, Foto: Mitropolija zagrebačko-ljubljanska
Ažurirano: 13.05.2020. 14:15h

Mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije danas je u "javnom apelu" aktuelnim vlastima u Crnoj Gori "dobronamjerno i prijateljski ukazao da postoje i drugi izlazi iz slijepe ulice u koju su doveli sami sebe usvajanjem nepravednog zakona" i istovremeno dao podršku vladiki budimljasko nikšićkom Joanikiju.

"Teror nad crkvom, po ugledu na Enver Hodžu, nije i ne može biti rješenje za Crnu Goru. Pozivam zvaničnike Crne Gore da svojim postupcima ne produbljuju i onako složenu situaciju nego da uče od onih koje su pritvorili", poručio je Porfirije.

Kako je naveo, "vladika i njegovi utamničeni svještenici su molitvom i javnim apelom upućenim svojim vjernicima, spremnim na svaku žrtvu ali i poslušnost svome vladiki i svojoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, da sačuvaju mir i prisebnost, pokazali hristoliku samožrtvenu odgovornost za dobro naroda i očuvanje mira u državi".

Mitropolit Porfirije je rekao da je "svojim postupcima vladika Joanikije pokazao da ne pravi razliku među ljudima već da sa istom ljubavlju brine kako o svojoj pastvi tako i o životima svojih progonitelja i njihovih bližnjih".

"Sada je sva odgovornost prebačena isključivo na crnogorsku političku vrhušku. Ne treba im nikakva posebna mudrost. Ugledajte se, časni glavari, na brižnog i ljubavlju ispunjenog vašeg i našeg duhovnog pastira, vladiku Joanikija", istakao je mitropolit Porfirije.

Porfirije je naveo i da vadiku Joanikija poznaje skoro četiri decenije, "sigurno najduže od svih naših sveštenoslužitelja" i, iskazujući mu podršku, naveo da takvom "duhovnom gorostasu, teško da išta može nauditi, niti ga saviti, a kamoli polomiti".

Bonus video: