Irinej o situaciji u CG: Đukanović da razmisli šta radi, ne čini dobro ni sebi, ni svom narodu, ni crkvi

Irinej je rekao da je "cilj da se primijeni metod koje su nekada ustaše primijenile u Hrvatskoj da se protjera srpski narod i da se tamo uništi SPC"
17392 pregleda 159 komentar(a)
Vučić i Irinej (arhiva), Foto: BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/DS, BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/DS
Vučić i Irinej (arhiva), Foto: BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/DS, BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/DS
Ažurirano: 20.05.2020. 21:38h

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej razgovarao je jutros sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Irinej je rekao da je sa Vučićem razgovarao o stanju u Crnoj Gori "koje je teže nego ikada u istoriji."

"To nije bilo za vrijeme Otomanske imperije i za vrijeme komunizma koji su imali više respekta prema crkvi", istakao je Irinej na konferenciji za novinare, prenosi RTS.

Prema njegovim riječima, "cilj je da se primijeni metod koje su nekada ustaše primijenile u Hrvatskoj da se protjera srpski narod i da se tamo uništi SPC."

"Apelujem i sa bolom u duši pozivam Mila Đukanovića da razmisli šta radi. Ne čini dobro niti sebi, ni svom narodu, ni crkvi. Čudno je da čovjek koji nije kršten, koji je ateista i pripada bivšem režimu – hoće da stvori crkvu. To se nije desilo u istoriji hrišćanstva – da onaj ko ne podnosi hrišćane stvara jednu crkvu. Pitam sebe i sve druge, da li Đukanović ima u vidu svoj narod i stanje koje je manje-više on stvorio u Crnoj Gori, plan je da tamo nema SPC niti pravoslavnog naroda", kazao je Irinej, prenosi Nova.rs.

On je naveo da SPC poštuje Crnu Goru kao državu i da je to prihvaćeno, ali da na žalost nije prihvaćeno i postojanje srpskog naroda u Crnoj Gori.

Irinej je istakao da su sve svetinje u Crnoj Gori srpske i da su ih podizali Nemanjići i oni koji su sledili njihov rod i kulturu.

“Ne znam da postoji i jedna hram koji je podignut od kada postoji nova država Crma Gora. Sve štpo postoji pripada SPC. Moramo se boriti da to tako i ostane. Stanje je vrlo teško. Ono što mi zastupamo je i stav svih pravoslavnih hrišćanskih crkava, katoličkih, protestantskih i nekih muslimanskih zajednica”, rekao je Irinej.

Posljednji njihov razgovor bio je prije nedjelju dana povodom hapšenja episkopa Joanikija i sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Tada su uputili podršku vjernicima i sveštenstvu u Crnoj Gori i izrazili zabrinutost povodom hapšenja i statusa Srpske pravoslavne crkve.

Bonus video: