KONSULTANT PREDSJEDNIKA SRBIJE

Ko je Asaf Eisin: Vučićev čovjek iz Izraela za izbornu pobjedu, vodio kampanju i Milu

Eisin je 2016. radio predizbornu kampanju DPS-a, a te godine na crnogorskim izborima “učestvovao” je još jedan Izraelac – Aron Šaviv, koji je vodio kampanju DF-a

1240 pregleda 0 komentar(a)
Asaf Eisin, Foto: Facebook
Asaf Eisin, Foto: Facebook

Zagonetni Izraelac Asaf Eisin, konsultant predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, godinama unazad pominje se kao glavni kreator pobjedničkih izbornih kampanja prvog čovjeka Srbije. Međutim Asaf nije ekskluzivno "Vučićev čovjek" već je svoje PR znanje iskoristio u političkim kampanjama od Triglava do Karpata, piše portal Nova.rs.

"Možda najbolji opis Eisina je – čovjek iz senke, i to duboke. Google pretraga njegovog imena ne otkriva mnogo – nalazi se u par medijskih izveštaja o kampanji u Srbiji, i to mahom kao “Vučićev Izraelac”, par tekstova crnogorskih, rumunskih, i slovenačkih medija, uz pomoć kojih je moguće sklopiti Eisinov poslovni profil. Predsjednik je konsalting agencije ESBR iz Londona, i sarađivao je sa političarima u Sloveniji, BiH, Austriji, Srbiji i Rumuniji", navodi se u tekstu.

“Agencija za pobjeđivanje”

Prvi zvanični susret Aleksandra Vučića i Asafa Eisina dogodio se 2004. godine, kada je sa aktuelnim predsjednikom Srbije radio na njegovoj kampanji za gradonačelnika Beograda. Vučić je tada izgubio za svega četiri hiljade glasova. Asaf je potom 2008. godine radio za “drugu stranu” kao savjetnik tadašnjeg predsjednika Borisa Tadića, koji je u drugom krugu izbora osvojio drugi predsjednički mandat. Međutim, ova saradnja je bila kratkog daha, i Vučič je ponovo unajmio PR maga, sa kojim sarađuje i danas, piše portal.

Raniji medijski izvještaji, kako se dodaje, navode da su Vučić i Eisin svoj odnos i povjerenje gradili godinama i na kraju ostvarili zapažene rezultate. Lider LSV Nenad Čanak jednom prilikom Asafa je opisao kao “agenciju za pobjeđivanje na izborima”, a njegovi dosadašnji rezultati ovaj opis ne osporavaju.

Predsjedničku kampanju za Vučića 2017. Eisin je, kako navodi Nova.rs, radio zajedno sa Aronom Šavivom, vlasnikom kompanije “Šaviv stratedži end kampeins”, koji je između ostalog vodio izbornu kampanju DPS-a Mila Đukanovića, ali i za izraelskog premijera, Benjamina Netanjahua.

Na listi klijenata i Miro Cerar, Milo, i Herzog

Eisin je, bar kako navode regionalni mediji, radio i u izbornoj kampanji Mira Cerara. Kako navode slovenački mediji, Eisin je bio povezan sa izraelskom vojskom odnosno Mosadom, međutim više informacija o ovim navodima nema.

Kao politički konsultant, Eisin se našao 2014. godine i u Banja Luci, gdje je, prema navodima medija, radio kampanju za SDS. Godinu dana kasnije radio je kao strateg kampanje izraelskog političara Isaka Herzoga, a sudeći prema rumunskim medijima Socijaldemokratska partija Rumunije upravo Asafu treba da zahvali za izbornu pobjedu 2016. godine.

"Iste godine radio je i predizbornu kampanju crnogorskog DPS na čelu sa Milom Đukanovićem, a interesantno je da je te godine na crnogorskim izborima “učestvovao” još jedan Izraelac – već pomenuti Aron Šaviv, tvorac pobjedničke kampanje Benjamina Netanjahua, koji je vodio kampanju opozicione koalicije Demokratskog fronta", navodi portal.

Eisinov učitelj upleten u dvije afere

Asaf Eisin pripada školi političkog konsaltinga koju je osnovao Tal Silberstajn – izraelski politički konsultant i preduzetnik, najpoznatiji zapadnoj javnosti kao akter afere koja je potresla Austriju 2017. godine i koja ga je otjerala u ilegalu. Istovremeno, u Izraelu se Silberstajn suočio sa optužbama za pranje novca.

Silberstajn je označen za kreatora prljave kampanje tokom izbora za 2017. u Austriji u kojoj su učestvovali Socijaldemokratska partija Austrije i kancelar Kristijan Kern.

Kern je optužen da je u kampanji koristio desetine sajtova za širenje ksneofobije kako bi dokrajčio političkog protivnika Sebastijana Kurca. Kako navodi Gardijan, Kern je Silberstajnu platio 400 hiljada eura kako bi osmislio ovu kampanju. Silberstajn je otpušten nakon što je u Izraelu počela istraga o navodnom pranju novca, međutim austrijski medijski tim koji je on formirao nastavio je da vodi sajtove po njegovom odlasku.

Nakon ove afere Silberstajn je objavio da ga više ne zanima posao političkog savjetovanja, ali se manje od dvije godine kasnije našao ponovo u centru pažnje austrijske javnosti – kada je čuvena korupcionaška Afera Ibica razotkrila kancelara Hanca Kristijana Štrahea i njegov saradnika, bivšeg gradonačelnik Beča Johanes Gudenus. Reč je o snimku koji traje punih devet sati, a čiji su djelovi izašli u javnost uoči izbora za Evropski parlament. Na snimku se čuje kako Štrahe i njegov saradnik pregovaraju sa, kako su mislili, nećakom ruskog oligarha nudeći joj unosne poslove u Austriji, čak i udio u vlasništvu najčitanijeg lista “Kroner cajtung”, u zamjenu za finansiranje njegove stranke. Govoreći o ovoj aferi Štrahe je upitao kakvu je ulogu u svemu imao izraelski spin doktor Tal Silberstajn. Upozorio je na sličnosti s aferom Silberstajn, međutim politički konsultant je odgovorio da nema veze sa aferom Ibica, navodi portal Nova.rs.

Kontakt sa kontroverznim Gicom

"Eisin, prema navodma rumunskih medija, uslikan je u društvu kontroverznog biznismena Sebastijana Gice koji je 2018. godine uhapšen u Beogradu. Kako navode mediji, Gica je snimnjen u beogradskom baru u društvu Eisina i Kristiajna Burci, vlasnika rumunske televizije Prima. Ovi navodi nikada nisu potvrđeni, a na Fejsbuku je osvanula fotografija na kojoj se vide Gica, Burci i treći čovjek, za kog mediji tvrde da je Eisin", zaključuje se u tekstu.