u bih OSMU GODINU ZAREDOM

U Prijedoru i Novom Sadu obilježen Međunarodni dan bijelih traka

Aktivisti su kazali da svake godine žele da podsjete šta su u stanju da proizvedu nacionalističke politike

1240 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Mojprijedor.com
Ilustracija, Foto: Mojprijedor.com

U bosansko-hercegovačkom gradu Prijedoru je danas, osmu godinu zaredom, mirnom šetnjom i polaganjem cvijeća obilježen Dan bijelih traka u znak sjećanja na progon i ubistvo 3.176 građana, Bošnjaka i Hrvata na području te opštine u periodu 1992-1995.

Ovaj dan se obilježava simbolično, kao i svake godine, mirnom šetnjom i polaganjem cvijeća za 102 ubijene djece iz Prijedora, prenosi sarajevski portal Klix.ba.

I u Srbiji aktivisti nevladinih organizacija Vojvođanski građanski centar i Omladinski centar CK13 obilježili su danas u Novom Sadu Međunarodni dan belih traka.

Oni su naveli da su bijele trake u znak sećanja na etničko čišćenje koje su 1992. godine organizovale srpske snage u Prijedoru i okolini, u Bosni i Hercegovini.

"Podsjećamo javnost da je posljednjeg dana maja 1992. godine, mjesec dana nakon što su srpske snage ušle u Prijedor i očistile okolna naselja od većinskog, bošnjačkog stanovništva, lokalni radio emitovao naredbu Kriznog štaba svim preostalim stanovnicima koji nisu Srbi, naredivši im da oko ruke nose bele trake, a na svojim kućama vidno istaknu belu zastavu", saopštili su aktivisti.

Dodali su da svake godine žele da podsjete šta su u stanju da proizvedu nacionalističke politike.

"Bilo je to u skladu s politikom progona nesrpskog stanovništva sa teritorija koje su osvajali bosanski Srbi, materijalno i idejno inspirisani iz Beograda. Nesrbi su slati u logore, oduzimana im je imovina, otpuštali su se sa radnih mjesta", kazali su aktivisti.

Podsjetili su da su, po zvaničnim podacima udruženja žrtava, u Prijedoru ubijena 3.173 civila, dok je 31.000 muškaraca, žena i djece bilo zatočeno u logorima u okolini Prijedora. Muškarci su mučeni i ubijani u logorima Keraterm i Omarska, a žene u logoru Trnopolje.

Oko 3.000 ljudi i dalje se vodi kao nestalo, dodali su aktivisti.

Mirovni aktivisti i aktivistkinje iz Prijedora su inicijativu za obilježavanje Međunarodnog dana nestalih pokrenuli 2012. godine simboličnim vezivanjem bijele trake oko ruke.

Aktivisti su podsjetili da roditelji djece stradale u i okolini Prijedora godinama pokušavaju da izdejstvuju izgradnju spomenika, međutim lokalne vlasti nemaju sluha za tu inicijativu.

"Pamtimo zločine u Prijedoru, solidarni s porodicama žrtava", naveli su aktivisti Vojvodjanskog gradjanskog centra i Omladinskog centra CK 13.

Preporučujemo za Vas