Priština zabranjuje ulazak robe iz Srbije bez dokumenta sa naznakom "Republika Kosovo"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je za tu državu neprihvatljiv čin Kosova

1737 pregleda 8 komentar(a)
Priština (ilustracija), Foto: Shutterstock
Priština (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.05.2020. 18:47h

Kosovska vlada je usvojila sinoć niz mjera koje podrazumijevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na robi i pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".

Prema toj odluci, preduzeća iz Srbije moraju da obezbijede ulaznu dozvolu za svako vozilo sa robom koje ulazi na Kosovo, a zahtjev za dozvolu podnosi se Kancelariji za vezu Prištine u Srbiji, prenosi RTS. Direktor Kancelarije za KiM u Vladi Srbije, Marko Đurić, navodi da je to istovremeno atak na evropske vrijednosti i materijalnu egzistenciju i Albanaca i Srba.

On je kazao da odluka o trgovinskoj blokadi, "odnosno novoj potpunoj zabrani za srpsku robu, predstavlja eskalaciju rata sa zdravim razumom koji se mjesecima vodi iz Prištine", naveo je Đurić u saopštenju.

Zahtijeva hitne međunarodne sankcije protiv Prištine zbog "ovakvog ilegalnog postupka, protivnog svim domaćim i međunarodnim normama".

"Uvjeren sam da će politika taksi, blokada i šovinističkih barijera koje pogađaju i obične građane i privredu uskoro postati stvar prošlosti", zaključio je Đurić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine.

"To su mjere reciprociteta, što možda ni građani Srbije ni međunarodna zajednica nisu prepoznali kao još goru mjeru od takse, koje su duplirale cijenu robe, ali je bar prolazila. Ova vlada u Prištini je donijela odluku da se uvedu mjere reciprociteta, što je od strane nekih zemalja pozdravljeno kao korak naprijed. Mi smo odmah rekli da je to neprihvatljivo", navodi ministar spoljnih poslova Srbije.

Tači: Nastavak Kurtijevih 'patriotskih prevara' i pogrešnih odluka

Predsjednik Kosova Hašim Tači ocijenio je da je sinoćna odluka Vlade Kosova o dodatnim mjerama reciprociteta u trgovini sa Srbijom nastavak "patriotskih prevara" odluka vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija donošenjem strateški pogrešnih odluka.

"Kosovo je steklo slobodu i državnost uz podršku Sjedinjenih Država i evropskih partnera, i samo uz tu podršku i partnerstvo budućnost će biti sigurna. Svako kršenje tih odnosa je prijetnja državi i prijetnja budućnosti Kosova", napisao je Tači na "Fejsbuku".

Tači je ocijenio da je Kurti, prije nego ode s mjesta premijera, nastavio da preduzima korake suprotne zahtjevima i očekivanjima Sjedinjenih Američkih Država i EU, dovodeći u opasnost "sve što je postignuto i izgrađeno za više od dvije decenije".

Vlada Kosova održala je u subotu uveče sjednicu na kojoj je odlučila da promjeni i dopuni odluku o "postepenoj primjeni reciprociteta", kao principa u odnosima sa Srbijom.

Po objavi Vlade, izmjenom prethodne odluke o trgovinskim odnosima sa Srbijom se uvodi zabrana korišćenja pratećih trgovinskih dokumenata uz poljoprivrednu i industrijsku robu u kojima su nazivi mjesta i drugi elementi "suprotni Ustavu Republike Kosovo", odnosno koriste se nazivi mjesta na Kosovu, ali bez navođenja naziva države, te se smatra da se "ne odnose na Republiku Kosovo" ili ako sadrže "bilo koji element koji negira nezavisnost i suverenitet Republike Kosovo".

Vlada ukazuje da "takva dokumenta neće biti prihvaćena, i uvoz robe uz njih neće biti moguć".

Po odluci Vlade, Agencija Kosova za hranu i veterinarstvo treba da koristi naziv i grb Kosova u fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima.

"Ekonomskim operaterima iz Srbije mora se obezbijediti ulazna dozvola za svako vozilo s robom koja ulazi u Republiku Kosovo. Zahtjev za dozvolu za ulazak podnosi se dopisom ili e-mailom Kancelariji za vezu Republike Kosovo u Srbiji", kaže se u odluci Vlade.

Lajčak: Podrivanje obnove dijaloga

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, izrazio je danas razočaranje zbog novih mjera reciprociteta koje je donijela Vlada Kosova, ocijenivši da se time podriva obnova dijaloga Kosova i Srbije, i da te mjere treba odmah povući. Lajčak je danas na Tviteru dodao da "očekujemo od obje strane u dijalogu da primjenjuju i poštuju ranije sporazume".

Bonus video: