POSJETIO VRGINMOST

Vučić: Srbi i Hrvati imaju iste probleme, uskoro poziv Grabar-Kitarović da dođe u Srbiju

Vučić je u Vrgimostu posjetio petočlanu porodicu Srba - povratnika i obišao osnovnu školu kojoj je donirao deset kompjutera
64 pregleda 4 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto/HINA
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 13.02.2018. 13:08h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Vrginmostu da Srbi i Hrvati imaju gotovo iste probleme koje je zato lakše rješavati zajedno.

On je rekao da je kod hrvatskih zvaničnika prepoznao iskrenu volju za saradnju i da će vrlo brzo pozvati predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović u uzvratnu posjetu Srbiji. 

Vučić je u Vrgimostu posjetio petočlanu porodicu Srba - povratnika i obišao osnovnu školu kojoj je donirao deset kompjutera.

"Lijepa škola, ali važno je da bude više djece. To je očito veliki problem i u Hrvatskoj i u Srbiji", rekao je Vučić, prenijela je Hina. 

Dirketorka škole Barbara Ljubišić rekla je da je 2002. u školi bilo 230 učlenika, a sada ih je 94, od kojih je 42 odsto pravoslavne vjere. Učenici imaju zajedničku nastavu, ali postoje izborni predmeti pravoslavne vjeronauke, kao i srpskog jezika i kulture, navela je. 

"Kompletne porodice se iseljavaju iz mjesta... Ovdje su životne prilike vrlo loše, tako da se to vidi i na broju naših učenika", rekla je. 

Predsjednik Srbije potom je posjetio društveni dom u Vrginmostu gdje je govorio pred doko 200 pripadnika srpske zajednice i tamošnjih vlasti.

Vučić im je zahvalio što su ostali u tom kraju uprkos teškim životnim uslovima i dodao da je na putu prema Vrginmostu vidio tragove ratnog razaranja i malo ljudi koji tu žive.

"Došao sam u Hrvatsku zato da bi se napravili bolji odnosi između Hrvata i Srba, ne odnosi u kojima neko nekog ponižava i pobjeđuje, nego odnose saradnje, u kojima bi Srbi u Hrvatskoj mogli biti mirniji i sigurniji u svoju budućnost", rekao je Vučić.

On je dodao da zato ne razumije one koji napadaju hrvatsku predsjednicu i ponovio da "uprkos različitim pogledima na prošlost ne postoje nikakve velike razlike u interesima Srba i Hrvata oko budućnosti".

"Mislim da imamo zajedničke, gotovo iste probleme i da ih možemo mnogo lakše rješavati ako to činimo zajedno, ne samo u Hrvatskoj i u Srbiji, nego u cijelom regionu", rekao je Vučić.

On je dodao da treba "ubrzano razgovarati o povezivanju, o izgradnji željeznica i saobraćajnica i o tome kako da u svakom selu i gradu vidimo kako Srbija može pomoći, a kako Hrvatska". 

Okupljenima je poručio da se ne ustručavaju da traže pomoć i od Hrvatske i od Srbije. 

"Mi ćemo pomoći koliko god možemo jer želimo da svako ko je Hrvat u Srbiji s ponosom nosi hrvatsko ime, da se nikoga ne plaši i da može reći da je Hrvat...Isto tako hoću da svi vi ovde koji ste Srbi s ponosom nosite svoje srpsko ime i prezime, da se nikoga ne stidite i nikoga ne bojite", dodao je.

Vučić je ocijenio da je imao dobre razgovore s hrvatskim čelnicima. 

"Kod Kolinde Grabar Kitarović sam vidio iskrenu volju da sarađujemo i donesemo rezultate u nekoliko mjeseci. Vrlo brzo ću uzvratiti poziv u Srbiju", rekao je Vučić.

Kako prenosi Hina, okupljeni mještani su Vučića upoznali s problemima s kojima se suočavaju, od neisplaćenih penzija, teškoća sa stanarskim pravom i o uslovima života. 

Vrginmost, mjesto pored Petrove gore koje je nakon završetka Domovinskog rata preimenovano u Gvozd, vratilo je svoje ime 2012, dok je ime opštine ostalo.

Prema popisu stanovništva iz 2011, u Opštinii Gvozd u 19 naselja živi 2.970 stanovnika, od kojih Srbi čine 66,53 odsto a gotovo trećina stanovništva starija je od 65 godina.

Hrvatski mediji ističu da je riječ o jedom od najsiromašnjih područja u Hrvatskoj, ali i podsjećaju da se Vrginmost nalazi nedaleko od Gline, u kojoj je Vučić, kao funkcioner Srpske radikalne stranke, 1995. održao vatreni govor u kojem je vlast u Hrvatskoj nazvao ustaškom i poručio da "Glina nikad neće biti hrvatska". 

Poslije razgovora s lokalnim Srbima i obilaska škole, Vučić se, kako je planirano, vraća u Zagreb gdje će poslijepodne zajedno sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović prisustvovati skupštini Srpskog narodnog vijeća.

Time bi trebalo da bude završena njegova posjeta Hrvatskoj.

Predsjednik Srbije juče je s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejem Plenkovićem u Zagrebu razgovarao o neriješenim pitanjima iz prošlosti, ali i o budućoj saradnji.

On je poslije razgovora s hrvatskim zvaničnicima izrazio uvjerenje da će odnosi Srbije i Hrvatske, kao i ekonomske veze dvije zemlje biti značajno unaprijeđeni.

Vučić je razgovarao i sa predsjednikom hrvatskog Sabora Gordanom Jandrokovićem, ali i kardinalom Josipom Bozanićem, a posjetio je i Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku Srpske pravoslavne crkve.

Preporučujemo za Vas