Novi talas zaraze koronavirusom u Sjevernoj Makedoniji: Umro još jedan pacijent, 76 novih slučajeva

Ministar zdravlja, Venko Filipče je na "Fejsbuku" napisao da zdravstveni sistem Sjeverne Makedonije "ima kapacitet da se izbori sa ovim talasom" povećanja broja zaraženih od prije nekoliko dana.

4963 pregleda 1 komentar(a)
Filipče, Foto: BETAPHOTO
Filipče, Foto: BETAPHOTO

U Sjevernoj Makedoniji je umro još jedan pacijent sa koronavirusom i registrovano je 76 novih slučajeva zaraze, objavio je danas ministar zdravlja Venko Filipče.

Ukupan broj umrlih od bolesti KOVID-19 porastao je na 141, a broj dijagnostikovanih sluajeva od početka epidemije na 2.391.

Institut za javno zdravlje je danas registrovao još 26 pacijenta koji su ozdravili i broj izliječenih je povećan na 1.595, dok je aktivnih slučajeva 655, naveo je ministar.

Filipče je na "Fejsbuku" napisao da zdravstveni sistem Sjeverne Makedonije "ima kapacitet da se izbori sa ovim talasom" povećanja broja zaraženih od prije nekoliko dana.

Ali, ukazao je on, "postoji suštinska razlika između prvog i ovog talasa", jer "sada imamo resurse: ozbiljno nadograđen zdravstveni sistem u pogledu kapaciteta za smještaj, medicinske opreme i znanja zdravstvenih radnika". Broj novozaraženih koronavirusom u Sjevernoj Makdoniji počeo je da raste krajem maja, što se smatra posljedicom nepoštovanja sanitarnih mjera i grupnih večera tokom proslave Ramazana.

Tako je, poslije prvobitnog smanjenja broja oboljelih, 29. maja registrovan prvi veći porast na 59 novih slučajeva, da bi juče broj novozaražanih dostigao 89, što je među navećim brojevima od početka epidemije.

Bonus video: