IZMJENA PROGRAMA

Srbija: Desanka Maksimović isključena iz programa srpskog jezika

Na odluku je hitno reagovala i Zadužbina “Desanka Maksimović”, pismom Ministarstvu prosvjete u Vladi Srbije, Nacionalnom prosvjetnom savjetu i Zavodu za unaprjeđenje obrazovanja i vaspitanja, koje su podržali Matija Bećković, Ljubomir Simović, Milovan Danojlić, Milosav Tešić, Alek Vukadinović, Rajko Petrov Nogo, Miroslav Maksimović...

26167 pregleda 1524 reakcija 29 komentar(a)
Desanka Maksimović
Desanka Maksimović

U okviru izmjene programa nastave predmeta Srpski jezik i književnost u gimnazijama, komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u Srbiji odlučila je da iz trećeg razreda isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog - čuvenu zbirku velike pesnikinje "Tražim pomilovanje", piše Nova.rs pozivajuči se na Novosti.

Na odluku je hitno reagovala i Zadužbina “Desanka Maksimović”, pismom Ministarstvu prosvjete u Vladi Srbije, Nacionalnom prosvjetnom savjetu i Zavodu za unaprjeđenje obrazovanja i vaspitanja, koje su podržali Matija Bećković, Ljubomir Simović, Milovan Danojlić, Milosav Tešić, Alek Vukadinović, Rajko Petrov Nogo, Miroslav Maksimović…

U odgovoru Zavoda Zadužbini, objašnjeni su “razlozi” za takav potez.

“Članovi komisije Zavoda dugo su razgovarali o najzrelijoj zbirci poezije velike pjesnikinje, ‘Tražim pomilovanje’, i zaključili da se ‘vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe, te da postoji bojazan da bi i učenici pogriješili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj”, pišu Novosti.

Ipak, razmatrajući zahtjev Zadužbine, predložili su da se zbirka nađe u programu za prvi razred gimnazije, uz zaključak da bi “na ovaj način zbirka našla svoje pravo mesto kao odjek književne epohe srednjeg vijeka”

“Prekrajanje književne istorije i nesumnjivih vrednosti srpskog književnog kanona preko sveukupnog djela Desanke Maksimović sa kojim treba da se upoznaju učenici 3. i 4. razreda srednje škole je, najblaže rečeno, djelatnost koja pogađa u samo srce našeg identiteta. Odgovor da je “Tražim pomilovanje” vanvremensko i da je “odjek epohe srednjeg veka” jeste poništavanje dugotrajnog rada naučnika koji su tumačili djelo ove pjesnikinje u 24 zbornika radova i dokazali modernost i univerzalnu vrednost njene poezije. Nažalost, na djelu je pisanje neke nove književne istorije, oslonjene na nove vrijednosti, gazeći pesnikinju duha, epohe i naroda. Tražimo pomilovanje za Desanku Maksimović!”, rekla je za “Novosti” dr Svetlana Šeatović, upravnica Desankine zadužbine.

Pjesnikinja Tanja Kragujević, članica UO zadužbine, ali i laureat nagrade koja nosi Desankino ime, kaže da članovi Upravnog odbora neće odustati od pokušaja da se ogroman propust ispravi.

“U obrazloženju odluke da se zbirka locira u program nižih razreda i proučava vrlo jednostrano – tek kao segment istorije naše poezije, zatvaraju se mogućnosti modernog tumačenja tog djela, što je nedopustivo. O svevremenosti zbirke “Tražim pomilovanje” svedoči i sasvim posebna tradicija proučavanja ovog djela u valjevskoj gimnaziji, čiji učenici iz godine u godinu u ovim stihovima otkrivaju nove sadržaje, vrijednosti i motive”, ističe Tanja Kragujević.

Priređivač kritičkog izdanja zbirke “Tražim pomilovanje” i dugogodišnji upravnik Zadužbine dr Staniša Tutnjević ističe da “ako je iko pjesnik svoga vremena – onda je to Desanka”, te da je “svevremenost” preporuka, prije nego smetnja, za ulazak u školski program:

“Ne mogu da prihvatim da se ova zbirka “ne uklapa u poetičke okvire epohe” niti uviđam kako bi mogla biti “odjek književne epohe srednjeg vijeka”, jer je ona prvenstveno zbirka svoga vremena”, istakao je Tutnjević za Novosti.

Kako navodi ovaj dnevni list, u obaveznoj lektiri nema više ni romana Vladana Desnice, “Proljeća Ivana Galeba”. Umjesto dosadašnje obavezne, postao je izborna lektira za četvrti razred gimnazije.

Preporučujemo za Vas