"FRancuska će vas podržati u reformama"

Makron čestitao Hotiju na izboru i pozvao ga je na Samit u Parizu

"Vaša vlada preuzima odgovornost u ključnom trenutku za Kosovo. Na njoj je da preduzme značajne reforme: konsolidaciju vladavine zakona, uključujući borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i ekonomski i socijalni razvoj", piše u čestitki

2133 pregleda 0 komentar(a)
Avdulah Hotij (u sredini) izlazi iz parlamenta, nakon što je izabran za premijera, Foto: Visar Kryeziu/AP
Avdulah Hotij (u sredini) izlazi iz parlamenta, nakon što je izabran za premijera, Foto: Visar Kryeziu/AP

Predsjednik Republike Francuske Emanuel Makron je danas čestitao premijeru Kosova Avdulahu Hotiju na izboru i istovremeno ga je pozvao da učestvuje na Samitu u Parizu.

"Vaša vlada preuzima odgovornost u ključnom trenutku za Kosovo. Na njoj je da preduzme značajne reforme: konsolidaciju vladavine zakona, uključujući borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i ekonomski i socijalni razvoj. Francuska će vas podržati u ovim reformama u službi građana Kosova i u evropskom približavanju vašim venama. Na vama je da se suočite sa drugim suštinskim izazovom za Kosovo nastavljanjem dijaloga sa Srbijom i traženjem rešenja za vaš spor sveobuhvatnim, konačnim i pravno obavezujućim sporazumom", piše u čestitki Hotiju.

Makron ističe da već više od godinu dana Francuska i Njemačka posvećene obnavljanju dijaloga, koji bi mogao da počne tokom predstojećeg samita u Parizu.

"Verujem u vaše učešće na ovom samitu i u vašu spremnost da preduzmete potrebne mjere da biste omogućili nastavak dijaloga, dok će Srbija takođe morati da uloži svoj deo napora. Nakon što se dijalog obnovi, na Evropskoj uniji je da podrži vaše napore za postizanje sporazuma. Uloga EU mora da ostane centralna, jer je ovaj spor izazov evropskoj bezbjednosti i zato što kao Kosovo, Srbija ima za cilj da se integriše u našu Uniju", kaže se u čestitki .

Makron takođe podvlači da visoki predstavnik Žosep Borel i novi specijalni predstavnik Miroslav Lajčak za dijalog Kosovo Srbija uživaju njegovo puno povjerenje.

Preporučujemo za Vas