U BiH još 61 osoba zaražena koronavirusom, dvije osobe preminule

Od početka pandemije u BiH je testirano ukupno 75.171 osoba, od čega je na korona virus bilo pozitivno 1.607 osoba u RS, 1.266 u Federaciji BiH i 20 u Brčko distriktu

1039 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo civilnih poslova BiH saopštilo je da je danas u BiH zabiljeležen 61 novi slučaj zaraze koronavirusom, čime je broj obolelih od početka pandemije povećan na 2.893.

Danas su od posledica koronavirusa u BiH preminule dvije osobe, tako da je broj žrtava porastao na 163.

Od bolesti se oporavilo ukupno 2.119 osoba.

Od početka pandemije u BiH je testirano ukupno 75.171 osoba, od čega je na korona virus bilo pozitivno 1.607 osoba u RS, 1.266 u Federaciji BiH i 20 u Brčko distriktu.

U RS je preminulo 118 osoba, u Federaciji BiH 41, a u distriktu Brčko četiri.

Poslednjih dana ponovo je porastao broj oboljelih od koronavirusa.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH danas je doneo novu naredbu i preporuke koje će se primjenjivati od nedelje, 14. juna.

Naredbom su opšinski i gradski inspektori zaduženi da pojačaju inspekcijski nadzor u cilju kontrole sprovođenja mjera i sprječavanja širenja kovida 19.

Kantonalnim štabovima ministarstava zdravlja data je mogućnost uvođenja i restriktivnijih mjera ako procijene da to zahteva epidemiološka situacija.

Naredbom je naglašeno obvezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ako nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

Federalno ministarstvo zdravstva je danas dalo saglasnost Tuzlanskom kantonu i Kantonu Sarajevo za proglašenje epidemije zbog naglog povećanja broja zaraženih.

Bonus video: