Epidemiolog: Ne razumijem zašto je Srbija požurila s publikom na utakmicama

Građani Srbije dobijaju zbunjujuće poruke, kazao je epidemiolog Predrag Đurić s novosadskog Univerziteta

11476 pregleda 20 reakcija 13 komentar(a)
Sa utakmice Partizan - Crvena zvezda 10. juna, Foto: Betaphoto
Sa utakmice Partizan - Crvena zvezda 10. juna, Foto: Betaphoto

Epidemiolog Predrag Đurić s novosadskog Univerziteta, izjavio je da ne razumije razlog zbog kojeg se u Srbiji požurilo sa odlukom da sportskim takmičenjima može masovno da prisustvuje publika što je epidemiološki rizik za prenošenje koronavirusa.

"Svjedoci smo da su gotovo sva sportska takmičenja u svijetu otkazana, a tamo gdje se postepeno uvode, to se čini bez publike ili s minimalnim brojem posjetilaca, uz rigorozne mjere predostrožnosti, uključujući tu i igrače i ostale učesnike", rekao je Đurić za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Po njegovim riječima, građani Srbije dobijaju zbunjujuće poruke. "Teško je bilo kome od nas da shvati da treba da stoji čitav sat u redu pred bankom, a onda na televiziji vidi hiljade gusto stisnutih gledalaca fudbalskog ili teniskog meča", naveo je Đurić.

Subotički epidemiolog Nebojša Bohucki rekao je za VOICE da je na utakmicama gdje veliki broj ljudi navija i viče, veliki rizik od zaražavanja kapljičnim putem.

"Nije problem ako smo u zatvorenom prostoru, ako se građani primjereno ponašaju i imaju masku. Što je auditorijum glasniji, mogućnost prenošenja virusa je veća", kazao je Bohucki.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković rekao je danas da se sa sigurnošću može reći da su svi novoregistrovani slučajevi koronavirusa u Crnoj Gori importovani.

Eraković je rekao da očekuje da će broj novozaraženih narednih dana biti još veći, te pojasnio da je jasno da je odlazak crnogorskih građana na fudbalski derbi koji je igran 10. juna u Beogradu između Crvene zvezde i Partizana doveo do situacije kakvu sada imamo.

Bonus video: