prilika za države koje ne posjeduju poligone za obuku

Balkanske vojske prave zajedničke centre za obuku pilota

"Gotovo svi piloti Vojske Crne Gore naslijeđeni su iz bivše države sa Srbijom, a samo nekolicina su kasnije školovani uključujući i jednog na Vojnoj akademiji u Beogradu. Sada distanciranje od Srbije kao jedan od oslonaca ima okretanje ka Hrvatskoj", dodaje se u tekstu

5384 pregleda 10 komentar(a)
Letjelice za obuku, Foto: BETAPHOTO
Letjelice za obuku, Foto: BETAPHOTO

Zemlje regiona suočene su sa nedostatkom vojnih letača pa su ministri odbrane Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Grčke potpisali pismo o namjerama sa još nekoliko zemalja za formiranje zajedničkih centara za obuku pilota letjelica sa posadama i dronova.

Kako navodi portal Balkanska bezbjednosna mreža, to bi moglo da bude ekonomično rješenje tog problema jer bi kroz zajedničku mrežu te zemlje mogle da ponude svoje resurse drugim državama koje ih nemaju ili koji nisu dovoljni za sve vidove obuke.

Zajednički projekat zove se NATO centri za obuku pilota (NATO Flight Training Europe), a pored zemalja Balkana pismo o namjerama su potpisale i Češka, Portugal, Španija i Turska.

Mreža će povezati nacionalne centre odnosno školske avijacijske jedinice i ustanove za teoretsku obuku u korist svih zainteresovanih članica NATO, a predviđena je razmjena ljudi za obuku za pilote letjelica sa posadom i dronova.

"Primjeri iz Hrvatske, Crne Gore, Mađarske i Češke ukazuju na raznovrsnost resursa, potreba i mogućih rješenja kroz ovaj projekat... Hrvatska, u bazi Zemunik kod Zadra, ima vrlo snažan centar za letačku obuku koji ima avione za selektivno letjenje. Centar pruža visok nalet i solidno iskustvo instruktora. To može da bude zanimljivo susjednim državama koje ne posjeduju centar za obuku poput Crne Gore i Bosne i Hercegovine koje pilote školuju u inostranstvu i to u vrlo skromnom broju u odnosu na realne potrebe", navodi se.

Portal dodaje da je pitanje izbora zemlje domaćina za obuku važno u političkom i nacionalnom pogledu jer se za četiri ili pet godina formira ličnost i stvara veza prema zemlji u kojoj se kadet školuje.

"Crna Gora je do sada školovala pilote u Grčkoj i Sjevernoj Makedoniji, ali pokazuje sve veći interes za oslonac na hrvatski vojni školski sistem. Administracija koju vodi ministar odbrane Predrag Bošković pokazala je veliki interes za saradnju sa Zagrebom... Gotovo svi piloti Vojske Crne Gore naslijeđeni su iz bivše države sa Srbijom, a samo nekolicina su kasnije školovani uključujući i jednog na Vojnoj akademiji u Beogradu. Sada distanciranje od Srbije kao jedan od oslonaca ima okretanje ka Hrvatskoj", dodaje se u tekstu.

U analizi se zaključuje da nabavka mlaznih školskih aviona za većinu tih zemalja nije ekonomična pa je najpovoljnije rješenje obuka u nekoj od država koja posjeduje pogodan avion. "Češka se nudi partnerima jer ima svoj školski avion Albatros i ima snažnu ekonomsku potrebu da učini rentabilnim flotu školskih aviona. Česi su ranije pozajmljivali Madjarskoj avione za prelaznu obuku i tema partnerskog korišćenja resursa odnosno časova naleta je prepoznata kao smislena. Zato se očekuje da će program počivati na racionalnom pristupu u ekonomičnosti školovanja, a od zemlje do zemlje postojaće dodatni politički i bezbednosni motivi", navodi se u tekstu.