Makedonija: Dostojanstveno da riješimo pitanje imena

Potpredsjednik vlade za evropske poslove, Bujar Osmani, je komentarisao proteste u Atini rekavši da su oni deo javnog procesa, ali da to ne bi trebalo da utiče na razgovore o rješenju pitanja imena
6 komentar(a)
Skoplje, Makedonija, Foto: Shutterstock
Skoplje, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.02.2018. 11:13h

Makedonska vlada, javljaju mediji u Skoplju, zatražila je dostojanstveno rješavanje otvorenih pitanja s Grčkom.

"Vlada je posvećena izgradnji povjerenja sa Vladom Grčke, sa jasnim ciljem dostojanstvenog rješavanja otvorenih pitanja između dvije susjedne evropske zemlje, prenijela je agencija MINA iz Atine.

Potpredsjednik vlade za evropske poslove, Bujar Osmani, je komentarisao proteste u Atini rekavši da su oni dio javnog procesa, ali da to ne bi trebalo da utiče na razgovore o rješenju pitanja imena.

Kabinet premijera Alekisa Ciprasa je saopštio da je većina grčkih građana protest u Atini pratila na televiziji i da važna spoljnopolitička pitanja zemlje ne bi trebalo da se suočavaju sa netrpeljivošću i netolerancijom. "Grčka vlada ne namjerava da promijeni svoju spoljnu politika. Spoljna politika se ne sprovodi sa mitinzima, a vladin plan ostaje na snazi", rekao je zvaničnig iz Ciprasove vlade, prenijeli su mediji. I ministar inostranih poslova Grčke Nikos Kocijas je rekao da demonstracije neće promijeniti tok grčke spoljne politike, a posebno rješenje pitanja imena Makedonije.

"Mirnom savješću i sa ostvornošću nastaviću da pregovaram za dobro moje domovine", napisao je Kocijas na svom Tviter nalogu sinoć. Koalicioni partner u grčkoj vladi i ministar odbrane Panos Kamenos, koji je od prvog trenutka podržao protest, smatra da je "okupljanje pokazao dušu Grka". Protest za "odbranu imena Makedonije" završen je čitanjem rezolucije, u kojoj organizatori traže od vlade da isključi svaku mogućnost da se u novom imenu sjevernog susjeda nadje naziv Makedonija. Rezoluciju su organizatori predali grčkom predsjedniku, Prokopisu Pavlopoulosu. On je juče rekao da je preduslov za pridruživanje NATO-u i EU rješenje imena na način koji bi isključio svaku mogućnost iredentizma.

Bonus video: