JAVNOST ČESTO ZBUNJENA JAVNIM NASTUPIMA PREDSJEDNIKA SRBIJE

"Autoritarni karakter": Dva lica Vučića - u Srbiji agresivan, u inostranstvu ponizan

Od lupanja šakom o sto, kako bi se u narodu reklo, agresivne retorike upućene sagovornicima, građanima, saradnicima i novinarima, do potpune mirnoće, staloženosti i često poniznosti koju pokazuje u zvaničnim posjetama evropskim i svjetskim liderima

20453 pregleda 342 reakcija 59 komentar(a)
Vučić i Makron, Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll
Vučić i Makron, Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

U Srbiji agresivan, u inostranstvu ponizan, riječi su stručnjaka koje najpribližnije opisuju politički nastup predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na dva fronta, domaćoj i svjetskoj političkoj sceni, piše Nova.rs.

Javnost Srbije često biva zbunjena javnim nastupima Vučića.

Od lupanja šakom o sto, kako bi se u narodu reklo, agresivne retorike upućene sagovornicima, građanima, saradnicima i novinarima, do potpune mirnoće, staloženosti i često poniznosti koju pokazuje u zvaničnim posjetama evropskim i svjetskim liderima.

Sagovornici Nova.rs potpuno su saglasni da se ovdje radi o dva ili više lica Aleksandra Vučića, koja se smjenjuju u zavisnosti od potrebe, prije svega marketinške.

Vučić
Vučićfoto: Instagram

Psiholog Žarko Trebješanin kaže da se ovdje radi o autoritarnom karakteru, koji smo na djelu mogli vidjeti i ovih dana, "jednog Vučića u Beogradu, potpuno drugog u Parizu sa francuskim predsjednikom".

"Prema onima nad kojima se osjeća superiorno, kao što su građani ili njegovi saradnici, predstavnici opozicije, ponaša se nadmeno, sadistički i surovo. Sa jednim prezirom koji mu se nerijetko očitava na licu. To smo vidjeli i ovih dana u vezi sa demonstracijama ili koronom. Sa druge strane, u posjetama stranim liderima ponaša se ponizno, pokazuje klasičan odnos idolopoklonstva. Sve u zavisnosti od potrebe, da li treba demonstrirati sopstvenu moć ili se diviti tuđoj. Ovog puta servilan odnos pokazao je prema Makronu", objašnjava Trebješanin.

Trebješanin
Trebješaninfoto: Screenshot/Youtube

Samo dan nakon nasilnih protesta u Beogradu, pretjerane upotrebe policijske sile i teških riječi koje je iz zgrade predsjedništva uputio građanima, opoziciji i "stranim faktorima upletenim u demonstracije", javnost Srbije je uz osjetno ushićenje predsjednika bila obaviještena o tome da je sat i po vremena razgovarao u četiri oka sa Makronom i da su potom bili na večeri, ali i da mu je dozvoljen ulaz u odaje francuskog predsjednika.

"Gostoprimstvo koje mi je ukazao Makron je gotovo nevjerovatno, u zapadnim zemljama to do sada nisam doživio. Kao poseban simbol, odveo me je u svoje odaje, koje samo on koristi, pokazao je izuzetnu pažnju prema Srbiji. Sjetio se posjete Beogradu (jula prošle godine) i emocija koje je doživio. Bilo mu je stalo da pokaže izuzetno gostoprimstvo", naveo je Vučić.

Sličnim riječima predsjednik Srbije koristi se i kada opisuje svoje razgovore sa ostalim svjetskim liderima, piše Nova.rs.

Tako su ruski predsjednik Vladimir Putin, njemačka kancelarka Angela Merkel, kineski predsjednik Si Đinping ili američki Donald Tramp samo neka od velikih imena koja su na spisku "velikih prijatelja i braće" Aleksandra Vučića.

Jednom prilikom mu se omaklo pa je i sam ispričao kako na ručku sa Angelom Merkel nije ništa jeo kako bi mogao da čuje sve što ona ima da kaže.

Sociolog Ratko Božović smatra da Vučićevi nastupi odslikavaju jednu neuravnoteženost.

Božović
Božovićfoto: BETAPHOTO

"Kad čovjek pokazuje ekstremnu surovost prema jednima, a na drugoj strani jedno takoreći puzanje na koljenima, to je znak neuravnoteženosti. Kompleksi su čudo, oni uvijek idu ka agresiji koja pokriva frustracije, da nadomjesti prazninu. Pa kad ste molim vas čuli bilo kog lidera da priča o tome kako ga je neko dočekao od državnika. To niko ne radi osim njega. Isti taj odnos usadio je i kod svojih saradnika. Tako kako on priča o Makronu, Putinu ili Merkelovoj, oni pričaju o njemu. Govoreći o bilo kojoj temi, moraju da ga pohvale. To im je kao jedno očekivano ponašanje, on je prisutan i kad ga nema", zaključuje Božović.

Zanat učio od Šešelja

Trebješanin smatra da je Vučić svoju dvostruku igru učio upravo od svog "političkog oca" lidera radikala Vojislava Šešelja.

Vučić i Šešelj
Vučić i Šešeljfoto: Screenshot/Youtube

"Šešelj je takođe jedan potpuno autoritarnii karakter, od kojeg je Vučić učio. I ne samo to, svojevremeno je u prisustvu Šešelja bio kao mali od palube miran i tih, tek kad njega nije bilo on bi postajao agresivan. Danas je situacija drugačija, sad se Šešelj ponaša servilno prema Vučiću", rekao je Trebješanin.

Preporučujemo za Vas