danas na saslušanju u hagu

Tači: Nismo prekršili nijednu klauzulu međunarodng prava ni pod kojim uslovima

"Kosovo je žrtva. Na Kosovu se desio genocid i etničko čišćenje, ali suočeni smo sa ovom novom okolnošću, okolnošću plaćanja cijene slobode", kazao je kosovski predsjednik

7797 pregleda 14 komentar(a)
Tači, Foto: Betaphoto
Tači, Foto: Betaphoto

Predsjednik Kosova Hašim Tači je juče izjavio da je moguće da su možda napravili političke greške, možda političke ustupke, da je tačno da su prekršili zakone sistema Slobodana Miloševića i na to je veoma ponosan kao narod i kao pojedinac, ali je takođe tačno da nisu prekršili nijednu klauzulu međunarodnog prava ni pod kojim uslovima, ali da je optužnica haškog Specijalnog suda cijena slobode.

Pred polazak za Hag, kosovski predsjednik je u intervjuu za albansku TV Top čanel, govoreći u današnjem suočavanju sa Specijalnim tužilaštvom, rekao da će on preuzeti potpunu odgovornost za okolnosti stvorene u skladu sa građanskim, ustavnim i zakonskim obavezama.

"Znam da je bila istorijska nepravda kada su osnovana ova Specijalizovana vijeća, ali želim da danas naglasim da je to bila veoma ozbiljna odluka Skupštine Republike Kosovo, ali strateški ispravna odluka jer nam je potrebno povjerenje u zapadni svijet, posebno u naše saveznike koji su nam pomogli u osvajanju slobode i nezavisnosti Kosova kao što su SAD, NATO i EU", kazao je on.

Prilikom formiranja Specijalnog suda, prema Tačiju, Kosovo je bilo u situaciji da bira između nastavka puta sa NATO-om, SAD-om i EU-om ili ostajanja u rukama zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova ili da pitanje Specijalizovanih komora bude prebačeno u Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

"Stoga, želim da naglasim da razumijem kritička mišljenja o uspostavljanju Specijalizovanih komora, ali i dalje čvrsto vjerujem u odbranu ispravne odluke Skupštine Republike Kosovo kao poštene i strateške odluke. Sada je na svima nama kao saborcima i institucijama države da budemo na čelu obaveza institucionalne stabilnosti za dobro upravljanje gledajući u budućnost, jer ponavljam da niko neće moći da promijeni istinu i istoriju", rekao je on.

"Kosovo je žrtva. Na Kosovu se desio genocid i etničko čišćenje, ali suočeni smo sa ovom novom okolnošću, okolnošću plaćanja cijene slobode", kazao je kosovski predsjednik.

Kazao je da još uvijek nije odredio ko će voditi njegovu ekipu odbrane, ali da će doprinijeti otkrivanju istine i ostvarivanju pravde.

"Naš rat je čist, pravo iz građanskog, oružanog pokreta koji je kao osnovu imao mirnodopski pokret koji je bio jedan od najuspješnijih pokreta na svijetu, jer je vodio bitku protiv genocidnog aparata, etničkog čišćenja i istovremeno protiv režima koji je izvršio masakre i genocide poput onih u Sebrenici i šire", kazao je Tači.

On je ocijenio da je najbolja odbrana pravičnost rata koji su vodili i koji niko neće moći da poljulja.

Kancelarija specijalizovanog tužioca saopštila je 24. juna da se Tači i lider DPK Kadri Veselji nalaze na njihovoj optužnici koju su, krajem aprila, podnijeli Specijalnom sudu na potvrdu.

Tači, Veselji, ali i druga lica, čija imena tada nisu saopštena, prema optužnici, terete se za "niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje".

U optužnici se navodi da oni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih djela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Ovaj sud je dva zvaničnika optužio tada i da su ometali i podrivali rad tog suda, sprovodeći čak i tajnu kampanju za ukidanje zakona o Specijalizovanim vijećima.

Preporučujemo za Vas