"Mrtva trka"u Sjevernoj Makedoniji: SDSM proglasio pobjedu na izborima

"Koalicija Možemo, prema podacima Centralnog izbornog štaba, u ovom trenutku, u rastećem trendu, vodi sa dva mandata (ispred VMRO DPMNE). Imam tu čast kao šef Centralnog izbornog štaba da proglasim pobjedu mog SDSM i ove najveće koalicije. Poslije punih 18 godina proglašavamo pobjedu na parlametarnim izborima", rekao je šef izbornog štaba SDSM Ljupčo Nikolovski

17633 pregleda 43 reakcija 1 komentar(a)
Sa jednog od glasačkih mjesta, Foto: Reuters
Sa jednog od glasačkih mjesta, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.07.2020. 00:50h

Koalicija "Možemo" koju predvodi vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) vodi sa 36,6 odsto glasova nad koalicijom VMRO DPMNE "Obnova Makedonije" koja je osvojila 35,9 odsto glasova, pokazuju podaci nakon prebrojanih 76 odsto glasova, prenosi Al Džazira Balkans.

Prema istim podacima, Albanska Demokratska unija za integracije (DUI) je na parlamentarnim izborima održanim u srijedu, dobila 10,4 odsto, a opoziciona albanska stranka Alijansa za Albance 8,1 odsto glasova.

Šef Izbornog štaba vladajućeg SDSM Ljupčo Nikolovski proglasio je pobjedu koaliciije oko te partije "Možemo".

U pres centru te koalicije, koja okuplja oko 25 stranaka, u jednom skopskom hotelu, Nikolovski je svoje obraćanje novinarima počeo uzvicima: "Pobjeda, pobjeda, pobjeda!"

"Koalicija Možemo, prema podacima Centralnog izbornog štaba, u ovom trenutku, u rastećem trendu, vodi sa dva mandata (ispred VMRO DPMNE). Imam tu čast kao šef Centralnog izbornog štaba da proglasim pobjedu mog SDSM i ove najveće koalicije. Poslije punih 18 godina proglašavamo pobjedu na parlametarnim izborima", rekao je Nikolovski.

SDSM stalno bio u vođstvu

Državna izborna komisija (DIK) Sjeverne Makedonije je ranije večeras saopštila da je na nosnovu 68,8 odsto obrađenih biračkih mjesta, vladajući SDSM osvojio 36,94 odsto glasova, a opozicioni konkurent VMRO DPMNE 35,98 odsto glasova glasova.

U bloku stranaka Albanaca, Demokratska unija za za integraciju (DUI) je prema tim podacima osvojila 10,18 odsto glasova, a koalicija Alijansa za Albance – Alternativa 7,93 odsto.

Predsjednik DIK Oliver Derkoski je tada u obraćanju medijima rekao da podaci pokazuju da se "vodi mrtva trka među političkim konkurentima" , dodajući da je sajt te instutucije bio meta hakerskih napada.

Ranije je saopšteno da je nakon 15 odsto obrađenih biračkih mjesta, koalicija SDSM "Možemo" bila u blagom vođstvu nad koalicijom VMRO DPMNE "Obnova Makedonije".

Prema tim podacima koji su se na kratko pojavili na sajtu DIK prije nego što je pao, poslije obrađenih 548 biračkih mjesta SDSM ima 34,84 odsto glasova, a VMRO DPMNE 34,04 odsto.

Blok stranaka Albanaca, Demokratska unija za za integraciju (DUI) je prema tim podacima osvojila 12,52 odsto glasova, koalicija Alijansa za Albance – Alternativa 10,38 odsto, a Demokrartska partija Albanca (DPA) 2,03 odsto.

Stranka "Ljevica" je na 15 odsto obrađenih biračkih mjesta osvojila 3,5 odsto glasova, a konzervativna stranka "Integra" 1,15 odsto.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Sjevernoj Makedoniji glasalo je 50,86 odsto birača, prema nepotpunim podacima, objavio je ranije večeras Derkoski.

Na konfenreciji za novinare on je rekao da su to podaci dobijeni nešto prije zatvaranja birališta u 21.00, sa 3.466 biračka mjesta od 3.480, u svih šest izbornih jedinica.

"Do nešto prije 21.00 glasalo je 922.678 ili 50,86 odsto. Očekujemo da se taj broj malo poveća u posljednjih 15, 20 minuta", rekao je ranije Derkoski.

U Sjevernoj Makedoniji su danas održani 10. po redu parlamentarni izbori, na kojima su glasači mogli da biraju između 15 lista koalicija i stranaka.

Glasanje je, zbog mjera zaštite birača od koronavirusa kao i da bi se izbjegle gužve, trajalo dva sata duže nego što je uobičajeno, od 7.00 do 21.00.

Bonus video: