Prvi nezvanični rezultati izbora u Sjevernoj Makedoniji: SDSM 46, VMRO DPMNE 44 mandata...

Albanska partija Demokratska unija za integraciju (DUI) ima 11,3 odsto osvojenih glasova i 15 mandata, koalicija Alijansa za Albance i Alternativa sa 8,57 odsto glasova i 12 mandata, a Demokratska partija Albanca (DPA) 1,52 odsto glasova i jednog poslanika, prenijela je agencija MIA

5312 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Zaev, lider SDSM, Foto: REUTERS
Zoran Zaev, lider SDSM, Foto: REUTERS

Koalicija oko vladajuće SDSM "Možemo" osvojila je najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Sjevernoj Makedoniji i 46 mandata, prvi su nezvanični rezultati Državne izborne komisije (DIK).

Kako je objavljeno na sajtu DIK, "Možemo" je dobila 36,12 odsto glasova i imala bi u parlamentu 46 poslanika, dok je koalicija najveće opozicione partije VMRO DPMNE "Obnova Makedonije" dobila 34,85 odsto glasova i 44 poslanika u parlamentu sa ukupno 120 mjesta.

Albanska partija Demokratska unija za integraciju (DUI) ima 11,3 odsto osvojenih glasova i 15 mandata, koalicija Alijansa za Albance i Alternativa sa 8,57 odsto glasova i 12 mandata, a Demokratska partija Albanca (DPA) 1,52 odsto glasova i jednog poslanika, prenijela je agencija MIA.

Prema simulaciji DIK, prvi put bi u parlament Sjeverne Makedonije ušla partija "Ljevica" sa dva poslanika, koja je prema nezvaničnim podacima dobijenim elektronskim unosom osvojila 4,16 odsto glasova.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Sjevernoj Makedoniji koji su održani juče, glasalo je oko 923.000 građana ili oko 51 odsto.

Prvi rezultati izbora su samo povremeno dostupni na sajtu DIK, koji je oboren sinoć nakon završetka izbora zbog, kako je objašnjeno, "spoljnih hakerskih napada".

Bonus video: