Haradinaj zavadio Kosovo i SAD: "Ambasador zalupio vrata"

„Amerika je moja porodica i za nju imam veliko poštovanje i kada nemamo isto mišljenje”, kazao je Haradinaj
5205 pregleda 1 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: BETAPHOTO
Ramuš Haradinaj, Foto: BETAPHOTO

Nakon sastanka kosovskog rukovodstva sa američkim ambasadorom u Prištini Filipom Kosnetom, premijer Ramuš Haradinaj je branio takse na uvoz iz Srbije kao „suverenu odluku vlade”.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Hašim Tači i šef parlamenta Kadri Veselji. SAD traže da Kosovo ukine takse kako bi se dala mogućnost nastavku dijaloga sa Srbijom, ali je Haradinaj odlučan da takse ne budu povučene bez garancija Vašingtona i Brisela da će rezultat konačnog sveobuhvatnog pravno-obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, biti priznanje nezavisnosti Kosova.

Haradinaj je odbacio kao netačne navode da svojim stavom o taksama na uvoz robe iz Srbije i BiH, doprinosi pogoršanju odnosa sa SAD.

„Amerika je moja porodica i za nju imam veliko poštovanje i kada nemamo isto mišljenje”, kazao je Haradinaj.

Ponovio je da je zainteresovan za sporazum sa Srbijom u kojem je obostrano priznanje obavezno, ali bez razmjene teritorija ili korekcije granica.

Kosovski javni servis RTK je objavio da je ambasador Kosnet napustio sastanak zbog odbijanja Haradinaja da suspenduje takse. RTK je prenio da je Kosnet „demonstrativno napustio sastanak i zalupio vrata”, prenio je BIRN.

Haradinajev kabinet je to demantovao.

Predsjednik parlamenta Veselji je predložio suspendovanje taksi na 120 dana i upozorio da bi vlada mogla pasti zbog tog pitanja.

Haradinaj je priznao da je vlada u nevolji.

„Sve je moguće u narednim danima i nedjeljama, prvo da se riješe neke važne stvari kao što je usvajanje budžeta”, kazao je Haradinaj.

Kosovo je uvelo takse prošle godine u odgovoru na pokušaj Srbije da spriječi prijem bivše pokrajine u međunarodne organizacije.

Srbija je juče poručila da neće nastaviti dijalog dok se ne ukinu takse.

Predsjednik Aleksandar Vučić je u pismu američkom predsjedniku Donaldu Trampu rekao da je Beograd spreman da nastavi dijalog sa Prištinom „istog trenutka kada Priština ukine takse”.

„Istog trenutka kada Priština ukine tu nerazumnu i štetnu mjeru, spremni smo da nastavimo dijalog u potrazi za trajnim i održivim rješenjem”, naveo je Vučić odgovarajući na pismo koje mu je predsjednik SAD uputio 14. decembra.

Aleksandar VučićVučić

U pismu Trampu, Vučić je naveo da su „takse koje je uvela Priština... opterećenje i nepremostiva prepreku za nastavak dijaloga” jer „ne samo da nanose štetu srpskoj ekonomiji, nego i ugrožavaju život Srba na Kosovu i Metohiji”, prenio je kabinet predsjednika Srbije.

Prema podacima Privredne komore, Srbija bi zbog kosovskih tarifa mogla da pretrpi godišnju štetu od oko 250 miliona eura ili oko 0,7 odsto BDP-a.

Vučić je naveo da je Srbija posvećena dijalogu kojem „pristupa hrabro i realno, razmišljajući o budućnosti svih na zapadnom Balkanu” i da je ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma, ali da „bez obzira na volju i vjeru” ne može sama da riješi problem Kosova, koji je „teško breme” i za državu i za narod.

„Želim ovim pismom da još jednom istaknem i svoju čvrstu opredijeljenost da zajedničkim snagama obogaćujemo odnose naših dviju zemalja. Ponosan sam što se moja zemlja u dva svjetska rata borila na strani prava i pravde i što smo bili saveznici. Prošle godine smo obilježili vijek od kada se srpska zastava vijorila nad Bijelom kućom, u čast hrabrosti Srbije i žrtava koje je podnijela u Prvom svjetskom ratu”, naveo je Vučić u pismu Trampu, uz ponovljeni poziv da posjeti Srbiju „kao prvi američki predsjednik poslije, bezmalo, četrdeset godina”.

Tramp je 14. decembra Vučiću i Tačiju uputio pisma slične sadržine u kojima je naveo da se raduje prilici da ih ugosti u Bijeloj kući da bi proslavili „istorijski sporazum” (o Kosovu). SAD neće odobriti vizu nijednom kosovskom zvaničniku poslije odbijanja Prištine da ukine ili suspenduje takse na uvoz robe iz Srbije i BiH, prenio je juče portal lajmi.net.

Prema navodima portala, Vašington je time počeo da primjenjuje konkretne mjere prema zvaničnicima Kosova nakon odluke vlade da takse i dalje ostaju na snazi.

Analitičar Arton Demhasaj je ocijenio da se radi o pritisku da se ubijedi vlada Kosova da donese odluku o ukidanju ili suspenziji takse.

Nije siguran dokle će Vlada Kosova moći da se suprotstavlja zahtjevima SAD i EU, kaže on. „Vidjeli smo da vlada Kosova ostaje odlučna i vidjećemo do kada će to trajati, kako će reagovati na pritiske SAD ili EU”, kazao je Demhasaj.

On je ocijenio da su SAD pitanje taksi shvatile „vrlo ozbiljno” i dodao da su moguće i druge teže sankcije Vašingtona prema institucijama Kosova.

Tači: Niko ne može da bude iznad partnerstva sa SAD

Predsjednik Kosova Hašim Tači je rekao da Kosovo „jeste i ostaće privrženo Americi i niko ne može da nam pokvari tu saradnju”.

Hašim TačiTači

On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da je poručio vodećim funkcionerima u kosovskim institucijama da preduzmu pametne i strateške korake kada je riječ o suspenziji odluka vlade o taksama od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH i istakao da niko ne može da bude iznad interesa strateškog partnerstva Kosova i SAD.

Govoreći o taksama, rekao je da on nije predložio ni njihovo uvođenje ni suspenziju.

„Samo sam ohrabrio nosioce institucija i političke lidere da gledaju ka budućnosti, da razmišljaju o strateškim koracima koji su od suštinskog značaja za državu, kako bi prvenstveno utvrdili pozitivne argumente koji će pomoći našim partnerima, prije svega SAD i EU”, rekao je Tači.

Kada je riječ o takozvanoj korekciji granica, Tači je samo istakao da će o sadržaju sporazuma da se razgovara u narednim koracima, da su sve političke partije na Kosovu za dijalog, za pregovore i sporazum sa Srbijom.

Bonus video: