Vučić: Za rješenje kosovskog pitanja potreban kompromis

Vučić je rekao da sve karte moraju biti na stolu i da će se naći rješenje ako se "uzimanje i davanje" odvija na fer način, kao i da će tada za Srbiju "sva vrata Evrope biti otvorena"
3 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 02.02.2018. 10:08h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je najveći problem na putu Srbije ka Evropskoj uniji (EU) rješenje kosovskog pitanja i da je potrebno da Albanci i Srbi naprave ustupke da bi se postigao kompromis.

U danas objavljenom intervjuu za bečki listi list Kronen Cajtung, Vučić je zahvalio je austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu na podršci. "Sada je na nama da uradimo domaći zadatak. Najveći problem je, naravno, rješenje kosovskog pitanja. Oko toga smo počeli dijalog među nama samima i moramo da nađemo kompromis prema kome će i Srbi i Albanci (na Kosovu) morati da naprave ustupke. Ako se to ne učini to će biti još jedna greška u istoriji naša dva velilka naroda na Balkanu", rekao je Vučić koji od juče boravi u posjeti Austriji.

Rekao je da se i dalje vode razgovori sa pedsjednikom Kosova Hašimom Tačijem, ali i dodao da proteklih pet godina nije bilo više etničkih sukoba. Vučić je ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova.

"Na to im kažem da ga neće imati, jer će se za to pitati Srbi. Bez Srbije nema ulaska u UN, bez Srbije nema ulaska u Interpol, bez Srbije nema državne posjete Kini", dodao je.

Vučić je rekao da sve karte moraju biti na stolu i da će se naći rješenje ako se "uzimanje i davanje" odvija na fer način, kao i da će tada za Srbiju "sva vrata Evrope biti otvorena".

Predsjednik Srbije je dodao da će, naravno, pored kosovskog pitanja Srbija morati da popravi vladavinu prava, ali i ukazao da su finansije zemlje stavljene pod kontrolu. On je rekao da je državni dug smanjen na ispod 60 procenata i nezaposlenost pala sa 26 na 12 procenata, kao i da je Srbija poboljšala položaj na listi Svjetske banke za 50 mjesta. Takođe je ukazao da su strane investicije prošle godine iznosile 2,6 milijardi dolara, a da je recimo susjedna Hrvatska, koja je članica EU, imala 947 milona dolara stranih investicija.

Vučić je ponovio da podržava teritorijalni integritet BIH. "Mi podržavamo teritorijalni integritet Bosne. Tačka. Mi podržavamo integritet Republike Srpske unutar BiH prema Dejtonskom sporazumu. Ako neko hoće nešto da promijeni unutar Bosne onda je to pitanje za tri nacije koje u njoj žive. Nemamo drugog interesovanja osim mira i stabilnosti u regionu", rekao je on.

Vučić je rekao da će Austrijancima ukazati na interes uspostalvjanja zajedničke ekonomske zone na Balkanu, koja bi mogla da se nazove "mala EU na Zapadnom Balkanu".

"Zamislite šta bi zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana moglo da ostvari", rekao je.

"Možda se to nekima neće dopasti, ali to mi ne smeta. Potrebne su nam iste carine, iste subvencije za strane investitore. Potrebno nam je unutrašnje tržište između naših zemalja," rekao je Vučić i dodao da ga u toj ideji podržava albanski premijer Edi Rama.

Vučić je rekao da su statistike pokazale da se gubi sedam procenata ekonomskog prihoda samo zato što se kamioni zadržavaju na brojnim granicama, i dodao da bi i se i emigracija iz tih zemalja takođe smanjila.

Bonus video: