Dodik: Ako se međunarodno priznaje Kosovo, takav tretman treba da ima i Republika Srpska

Srpski član Predsjedništva reko je da će Vučiću dostaviti svoj stav da je nemoguće razgovarati o posebnom statusu Kosova, a da se paralelno ne razgovara o statusu RS

12242 pregleda 16 komentar(a)
Vučić i Dodik, Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Vučić i Dodik, Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da rješavanje pitanja statusa Kosova mora biti povezano sa budućim statusom Republike Srpske.

"Mi vjerujemo da Srbija ima prirodno i državno pravo na Kosovo, kao i da je državno pitanje broj jedan za Srbiju pitanje Kosova. Mi smatramo da bi prvo nacionalno pitanje Srbije trebalo da bude Republika Srpska", kazao je Dodik poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Banjaluci.

Dodik je ponovio da je RS za njega država i da taj entitet BiH ima svoje želje i ambicije, ali i svoje strahove.

Navodeći da je RS "veoma zainteresovana za razgovore u vezi sa statusom Kosova i Metohije", on je ocijenio da Kosovo ne može da bude međunarodno priznata država.

"Ako se međunarodno priznaje Kosovo, takav tretman treba da ima i Republika Srpska, jer je to gotovo identična situacija i nacionalne i ostale istorijske okolnosti", kazao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva reko je da će Vučiću dostaviti svoj stav da je nemoguće razgovarati o posebnom statusu Kosova, a da se paralelno ne razgovara o statusu RS.

Dodik je kazao da je Vučić "to pitanje ozbiljno shvatio, ali na njega ništa nije odgovorio".

"Pokušaćemo da ga ubijedimo da je veoma važno da se pitanje Kosova i RS posmatraju jedinstveno", rekao je Dodik, dodavši da bi se to pitanje moglo naći i u Narodnoj skupštini RS.

Prema njegovim riječima, takav pristup nije protiv Dejtonskog sporazuma.

U međuvremenu, dodao je, RS neće dozvoliti da BiH prizna nezavisnost Kosova.

"Ne želimo bilo kome da nanesemo bilo kakvo zlo, ali isto tako smo spremni i odlučni da branimo naše interese i da RS i Srbija, bez oklijevanja i bez ikakvih zabrana, mogu jasno da iskažu svoje interese", rekao je Dodik.

On je još kazao da u posljednjih 25 godina RS od BiH nije dobila ništa, osim zahtjeva njene autonomnosti.

"To mora da prestane i mi na najbolji mogući način želimo da zaštitimo naše interese", istakao je Dodik, dodavši da se nada da će RS i Srbija jednog dana biti jedna država.

Vučić je izjavio danas da će Srbija u slučaju potrebe, preij kraja godine pružiti dodatnu finansijsku injekciju RS.

Vučić je u Banjaluci, gdje se sastao sa rukovodstvom RS, rekao da je obaveza Srbije da pomogne narodu u Republici Srpskoj "uvijek čuvajući najbolje odnose sa BiH".

"Za nas je Dejton sveto pismo, mi smo garant sprovođenja sporazuma i voljeli bismo da stvari u BiH ostanu u okvirima tog sporazuma", kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa rukovodstvom RS.

Kazao je da je danas sa predstavnicima RS razgovarao po kom modelu bi Srbija izgradila aerodrom u Hercegovini na prostoru između Trebinja, Bileće i Gacka, ocjenjujući da je rikeč o strateškom projektu za RS ali i Srbiju.

"Spremni smo da uložimo značajan novac i zaposlimo ljude iz RS koji bi radili na tom aerodromu. Mi bi upravljali aerodromom na 30-35 godina, tu profita nema ali je od strateškog značaja za Srbiju i RS. Važno je da gradimo mrežu aerodroma, da Hercegovinu stavimo na tu mrežu", kazao je Vučić.

Naveo je i da se Srbija obavezala da pomogne Republici Srpskoj oko izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo i Beograd - Banjaluka.

"Spremni smo da pružimo značajnu podršku za izgradnju 17 kilometara autoputa do Bijeljine, da učestvujemo sa 100 miliona kako bi obezbijedili direktnu vezu između Bijeljine kao drugog najvećeg grada u RS i Beograda", kazao je predsjednik Srbije.

Najavio je da će skupštine Srbije i RS pokušati da u identičnom tekstu usvoje Zakon o zaštiti srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

"Nadamo se da će sve poslaničke grupe u oba parlamenta podržati taj zakon kojim ćemo dati posebne subvencije za izdavanje knjiga na ćirilici, za isticanje reklama na ćiriličnom pismu. Nećemo braniti upotrebu drugog pisma, i latinica je naše pismo, ali ćirilično želimo posebno da zaštitimo", kazao je Vučić.

Dodao je da će 4. ili 5. avgusta Srbija i RS obilježiti 25. godišnjicu pogroma srpskog naroda u hrvatskoj vojnoj operaciji "Oluja".

Bonus video: