uporedio sa današnjim ruskim vojnim delovanjem u Ukrajini i Gruziji

Pompeo: Sovjetska okupacija baltičkih država 1940. je kriminalni čin

On je dodao da "kao što SAD nikad nisu priznale prisilno pripajanje baltičkih država od strane Sovjetskog Saveza tako nikad neće priznati ruski napad na suverenitet i teritorijalni integriet Ukrajine i Gruzije", takođe bivših sovjetskih republika.

6426 pregleda 17 komentar(a)
Pompeo, Foto: Beta/AP
Pompeo, Foto: Beta/AP

Državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao je da je sovjetska okupacija i aneksija baltičkih država Estonije, Letonije i Litvanije 1940. godine "kriminalni čin" i uporedio je to sa današnjim ruskim vojnim delovanjem u Ukrajini i Gruziji.

U današnjem saopštenju Stejt departmenta Pompeo je rekao da "kao što SAD nikad nisu priznale prisilno pripajanje baltičkih država od strane Sovjetskog Saveza tako nikad neće priznati ruski napad na suverenitet i teritorijalni integriet Ukrajine i Gruzije", takođe bivših sovjetskih republika.

Saopštenje i Pompeova odvojena video poruka objavljeni su danas na Tviter stranici američke ambasade u Tbilisiju u Gruziji i obilježavaju 80. godišnjicu Velsove deklaracije, po imenu njenog inicijatora tadašnjeg vršioca dušnosti američkog državnog sekretara Samnera Velsa.

U deklaraciji koju su SAD potpisale 23. jula 1940, Amerika osuđuje okupaciju i aneksiju Estonije, Letonije i Litvanije od strane sovjetskog lidera Josifa Staljina. Sovjetske trupe su ušle u te tri zemlje samo nedjelju dana prije tog datuma.

Pompeo je rekao u video poruci da Amerika i dalje vjerna principima suvereniteta koji se nalaze u toj deklaraciji.

Taj dokument ima veliki značaj za vlade te tri zemlje pošto su ostale okupirane gotovo 50 godina do nezavisnosti 1991. godine kada se raspao Sovjetski Savez. Sve tri zemlje sada su članice NATO i EU.

U odvojenom zajedničkom saopštenju Pompeo, i ministri spoljnih poslova Estonije, Letonije i Litvanije Urmas Reinsalu, Edgar Rinkevič i Linas Linkevicijus osudili su djelovanje Moskve "da prekraja istoriju da bi opravdala okupaciju i aneksiju baltičkih država od strane Sovjetskog saveza 1940. godine".

Te tri baltičke zemlje su bile pod sovjetskom vlašću od 1940-1941 i od 1944. do 1991. Od 1941. do 1944. bile su pod okupacijom nacističke Njemačke.

Preporučujemo za Vas