Hrvatska dobila novu vladu

Potpredsjednici su i dosadašnji Davor Božinović i Zdravko Marić, kao i novi Tomo Medved

4269 pregleda 0 komentar(a)
Plenković, Foto: Reuters
Plenković, Foto: Reuters

Vlada premijera Andreja Plenkovića i njen program dobili su kasno sinoć povjerenje Hrvatskog sabora. Nakon cjelodnevne rasprave za drugu Plenkovićevu Vladu glasalo je 76 poslanika od ukupno 151, protiv je bilo 59, a uzdržanih nije bilo, prenosi Hina.

Nova vlada ima 16, umjesto dosadašnjih 20 ministarstava kao i četiri potpredsjednika od kojih je jedan i predstavnik srpske manjine Boris Milošević (SDSS) .

Vlada premijera Andreja Plenkovića

Potpredsjednici su i dosadašnji Davor Božinović i Zdravko Marić, kao i novi Tomo Medved.

Medved ostaje ministar hrvatskih branitelja, Božinović unutrašnjih poslova, a Marić finansija.

Plenković je na kraju rasprave zahvalio poslanicima koji su dali podršku programu i ljudima koje je predstavio, ali i onima koji su izrazili kritike i neslaganje.

Poručio je da će nastojati da opravda povjerenje koje doživljava "kao obavezu i šansu" i za Vladu, i za sve hrvatske građane.

"Oformili smo parlamentarnu većinu s partnerima s kojima ćemo, siguran sam, sprovesti program oko kojeg smo se saglasili", rekao je Plenković i istakao da je dovoljno 76 `ruku`, koliko ima saborska većina, ako postoji konstruktivnost i želja za radom za Hrvatsku.

Najavio je i da će se Vlada truditi da bude otvorenija prema predlozima opozicije.

Idem odmah da radim, opoziciji nudimo dijalog

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da odmah kreće da radi i poručio da opoziciji nudi dijalog u predstojećem mandatu.

Rekao je da pojedini opozicioni lideri njegovu ponudu za dijalog "očigledno nijesu razumjeli prije nekoliko dana" i dodao da će za to biti prilike, prenosi Hina.

Ocijenio je da je rasprava u Saboru bila u skladu s očekivanjima.

"Računamo na 76 poslanika. Važna je kompaktna djelotvornost parlamentarne većine i onda će sve biti ok", naglasio je premijer.

Dodao je da su pripremljene sve tačke za današnju prvu sednicu Vlade, na kojoj će prvi predlog biti Zakon o obnovi grada Zagreba, a na stolu će se pored ostalog naći i izvještaj o predsjedavanju Hrvatske Savjetom Evropske unije, kao i o 22 milijarde eura koje je Hrvatska dobila u okviru Višegodišnjeg finansiskog okvira EU i evroskog programa za oporavak.

Bonus video: