Specijalni sud: Danas izricanje presude Darku Šariću

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražio je maksimalne kazne za ubacivanje "prljavog" novca u finansijske tokove Srbije, dok je odbrana predložila oslobađajuću presudu, tvrdeći da novac Šarića potiče od legalnih poslova

6704 pregleda 3 komentar(a)
Šarić, Foto: Fonet
Šarić, Foto: Fonet

Sudsko vijeće Specijalnog suda danas će, u petak, kako ja najavljeno, izreći prvostepenu presudu Darku Šariću, optuženom da je "oprao" više od 20 miliona eura, stečenih prodajom droge.

Šariću se paralelno sudi za šverc i trgovinu oko pet tona kokaina, otkrivenog u akciji Balkanski ratnik, za šta je osuđen na 15 godina zatvora, ali konačna odluka još nije donijeta jer je slučaj trenutno na odlučivanju u Apelacionom sudu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražio je maksimalne kazne za ubacivanje "prljavog" novca u finansijske tokove Srbije, dok je odbrana predložila oslobađajuću presudu, tvrdeći da novac Šarića potiče od legalnih poslova.

U optužnici se kaže da je Šarić novac stečen trgovinom droge investirao u kupovinu, uzimanje pod zakup i preuzimanje pojedinih preduzeća, poljoprivrednog zemljišta i drugih nepokretnosti, uglavnom na području Vojvodine.

To je uspjevao, tvrdi Tužilaštvo, koristeći of šor kompanije, koje je osnovao u Americi, i njegove firme u Crnoj Gori, takođe kao i sa organizovanom kriminalnom grupom koju je organizovao, sa jasno podeljenim ulogama njenih članova.

Pri tome je, navodi se dalje, njegov identitet ostajao skriven i poslove je retko zaključivao lično.

Postupajući tužilac je Saša Ivanić. Odbrana je tražila njegovo izuzeće tvrdeći da nije nepristrasan, zatim i izuzeća tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića i republičkog Zagorke Dolovac.

Sudsko veće kojim predsjedava sudija Siniša Petrović, koji je sudio i u postupku Šariću za šverc kokaina, izreći će presudu u 11 časova.

Suđenje Šariću pred Specijalnim sudom počelo je prije desetak godina, prvo u njegovom odsustvu jer je bio u bjekstvu.

Bonus video: