Plenković: Miloševićev dolazak u Knin veoma korisna stvar

On je dodao da će u Kninu 5. avgusta biti svi članovi Vlade Hrvatske

3278 pregleda 7 komentar(a)
Plenković, Foto: BETAPHOTO
Plenković, Foto: BETAPHOTO

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocijenio je večeras kao "veoma korisnu i dobru stvar" najavljeni dolazak predsjednika Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Borisa Miloševića u Knin, na 25. godišnjicu akcije "Oluja".

Plenković je za HRT rekao da je činjenica da će Milošević u Kninu biti u ime Samostalne demokratske srpske stranke "veoma korisna i dobra stvar za hrvatsko društvo, za odnose Hrvata i srpske manjine u Hrvatskoj i za odnose Hrvatske i Srbije", prenosi Hina.

Odlazak u Knin Miloševića, koji je i potpredsjednik nove hrvatske vlade, dobra je "poruka moderne, savremene Hrvatske koja je riješila sve svoje nacionalne zadatke", kao i "politička poruka jedinstva Vlade, poruka suočavanja s onim što se dogodilo u proteklih 30 godina", dodao je Plenković.

Upitan kakvu saradnju očekuje sa Srbijom poslije 5. avgusta, kada će u Kninu biti održan centralni skup povodom godišnjice "Oluje", s obzirom da se iz Beograda čuju kritike da je Miloševićev potez skandalozan, Plenković je kazao da je cilj njegove vlade da "mijenja na bolje i odnose u hrvatskom društvu i odnose sa susjedima, da ih stavlja na pravo mjesto i u pravi vremenski i istorijski kontekst".

"Prošlo je 25 godina od kraja rata, 22 godine od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, Hrvatska je članica EU i NATO, smatramo da je ova odluka izrazito dobra i pozitivna, verujem da će s vremenom i u Beogradu i cijela politička scena razumjeti zašto je ta odluka važna i zašto je dobra, korisna i jedina moguća", naveo je hrvatski premijer.

Najavljeni odlazak ministra hrvatskih branitelja Toma Medveda u Grubore, na mjesto stradanja srpskih civila u operaciji "Oluja", Plenković je ocijenio kao važan politički gest hrvatske vlade.

"Činjenica da potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, general Hrvatske vojske, zapovednik Tigrova Tomo Medved želi da ode u Grubore, da napravi civilizacijski gest u ime Vlade i izrazi pijetet prema žrtvama, važan je politički gest hrvatske Vlade", rekao je Plenković.

On je dodao da to nije nikakva trgovina, već da se "transformišu odnosi i stavljaju na zdrave osnove".

Plenković je rekao i da je zadovoljan što će u Kninu, uz predstavnike državnog vrha govoriti i general Ante Gotovina, koji je u Hagu oslobođen odgovornosti za ratne zločine tokom i poslije te hrvatske vojno-policijske akcije iz 1995. godine.

"Činjenica da će general tamo govoriti je jako dobra za Hrvatsku. Sjećamo se njegovih poruka posle povratka iz Haga, da je rat gotov, da se treba okrenuti budućnosti, i uvjeren sam da i on deli ovakav pristup i stav kakav smo zauzeli povodom 25. godišnjice Oluje", kazao je Plenković.

On je dodao da će u Kninu 5. avgusta biti svi članovi Vlade Hrvatske.

Bonus video: