"pratimo kako se priština ponaša"

Dačić: Želimo kompromis oko Kosova, ali politika Prištine je zasnovana na lažima

"Oni nešto potpišu i onda ne žele da to sprovedu, kao što je slučaj sa Briselskim sporazumom i Zajednicom srpskih opština", rekao je Dačić

2733 pregleda 14 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO
Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rješavanju kosovskog probelema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unaprijed pripremljenih rješenja".

"Međutim, Priština ne samo da ne želi kompromis, nego lažu, cijela im je politika zasnovana na lažima. Oni nešto potpišu i onda ne žele da to sprovedu, kao što je slučaj sa Briselskim sporazumom i Zajednicom srpskih opština", rekao je Dačić za TV Prva.

Prema njegovim riječima, postavlja se pitanje svrsishodnosti takvog dijaloga u kojem "ne znate da li ste se nešto dogovorili".

On je rekao da Priština misli da će Srbija biti slaba kao nekada i da će "morati da prihvati nešto pod pritiskom i ucjenama".

"Zato im smeta jaka Srbija", rekao je Dačić, navodeći da je prije osam godina Srbija bila u izuzetno nepovoljnom položaju, ali je zatim uspjela da preokrene situaciju, pa je 18 zemalja povuko priznanje Kosova.

Na pitanje da li Srbija nastavlja kampanju povlačenja priznanja Kosova, on je rekao da je prihvatila ono što je (specijalni predstavnik američkog predsjednika za dijalog Beograd i Prištine Ričard) Grenel tražio "kako ne bi ispalo da mi ometamo dijalog".

"Mi smo prihvatili taj neki moratorijum ali pratimo situaciju kako se Priština ponaša", rekao je Dačić.

Preporučujemo za Vas