U BiH preminulo osam osoba, registrovano 240 novih slučajeva

"Posmatrajući epidemiološku situaciju, nastalo je blago poboljšanje i blagi pad na sedmičnom nivou, ali ipak to nisu zadovoljavajući rezultati, jer imamo određene parametre koji nisu dobri, a to je broj hospitalizovanih", izjavila je epidemiolog Jelena Đaković-Dević

2433 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U posljednja 24 časa u Bosni i Hercegovini od posledica koronavirusa preminulo je osam osoba, sedam iz Federacije BiH i jedna iz Republike Srpske.

Broj žrtava od početka epidemije koronavirusa povećao se na 492.

U posljednja 24 časa registrovano je 240 novih slučajeva pozitivnih na koronavirus, pa je ukupan broj oboljelih od početka epidemije porastao na 16.262.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH u protekla 24 časa prijavljen je 1.271 uzorak, od kojih je 169 pozitivno na virus korona.

Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima, osim Posavskog kantona.

U posljednja 24 sata u RS su na koronavirus testirana 422 laboratorijska uzorka, a virus je potvrđen kod 71 osobe, potvrdio je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Najviše novozaraženih je iz Banjaluke, deset, iz Bijeljine devet, dok je po sedam zaražnih iz Zvornika i Srpca, šest iz Gradiške, po četiri iz Kotor Varoša, Laktaša i Prijedora.

"Posmatrajući epidemiološku situaciju, nastalo je blago poboljšanje i blagi pad na sedmičnom nivou, ali ipak to nisu zadovoljavajući rezultati, jer imamo određene parametre koji nisu dobri, a to je broj hospitalizovanih, pogotovo što na respiratoru imamo deset osoba samo u Univerzitetskom kliničkom centru RS", izjavila je epidemiolog Jelena Đaković-Dević.

Navodeći da uskoro predstoji početak školske godine, ona je ocijenila da se mora učiniti sve što se može da situacija bude bolja.

"Ono što najmanje možemo učiniti za dobrobit naše dece je da spriječimo prenos virusa, jer virus iz lokalne zajednice se može lako prenijetu u školu", istakla je Đaković-Dević.

Govoreći o ruskoj vakcini, direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković je rekao da je RS iskazala zainteresovanost za rusku vakcinu, ali da je to tek prvi korak.

"Tek treba dobiti prvi set podataka da bi se RS prema tome opredelila", naveo je on.

Bonus video: