Dačić: Nikakav dokument nije potpisan sa Kosovom, ne znam šta je Grenel izjavio

"Američki funkcioneri stalno koriste Tviter za izražavanje nekih svoji stavova", kazao je šef diplomatije Srbije

9884 pregleda 7 komentar(a)
Dačić, Foto: BETAPHOTO
Dačić, Foto: BETAPHOTO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao je danas da ne postoji sporazum koji je potpisan "od strane Vučića i Hotija", već da postoji odvojeni tekst koji je potpisala "naša strana i njihova strana".

On je u Kragujevcu odgovorio na novinarsko pitanje da li je tačno ono što tvrdi predsjednik Srbije Alesandar Vučić da je potpisan bilateralni sporazum Srbije sa Amerikom ili ono što tvrdi specijani izaslanik američkog predsjednika za pregovore Beograd i Prištine Ričard Grenel, da postoji bilateralni sporazum sa Kosovom.

"Pa ja ne znam stvarno šta je Grenel izjavio, pošto, znate američki funkcioneri stalno koriste Tviter za izražavanje nekih svoji stavova. Ono što je sigurno da ne postoji sporazum koji je potpisan od strane Vučića i (kosovskog premijera Avdulaha) Hotija", rekao je Dačić.

On je kazao da postoji odvojeni tekst koji je potpisala "naša i njihova strana".

"Nikakav dokument sa Kosovom nije potpisan", rekao je Dačić.

On je naveo da očekuje nastavak dijaloga koji se vodi u Briselu i da to ne bi trebalo da bude u suprotnosti niti da ima ikakve veze sa onim što se dešavalo u Vašingtonu.

"Prije svega mislim da treba da se slože prioriteti. Pod broj jedan, mi smo izbacili iz tog sporazuma onaj dio koji se tiče političkog rješenja odnosno statusa, odnosno pokušaja da se nametne da Srbija pristaje na međusobno priznanje", rekao je Dačič.

Drugo, dodao je on, time se pokazuje da pitanje Kosova nije riješeno, jer ako se to pitanje izbacuje, znači da o tome tek treba da se razgovara.

U odnosu na raniji period, kaže, vjerovatno bi to stajalo u nekoj preambuli i ako se Srbija s tim ne bi složila, sastanak ne bi ni bio održan.

"Znači, to je jedna značajna promjena u ponašanju američke administracije", ocijenio je Dačić.

Istakao je da je, s druge strane, značajno da je Srbija unaprijedila odnose sa američkom administracijom jer je Amerika velika sila, a Srbiji je u interesu da sa njom bude strateški partner.

"Treće su benefiti koji postoje od ovog sporazuma, koji su prije svega u oblasti ekonomije, infrastrukture, mini Šengena i svega ostalog što spada u domen svakodnevnog života građana", rekao je Dačić.

On je ocijenio da postignuti sporazum može da pruži značajan doprinos dok se ne riješe politička pitanja, da se normalizuju odnosi u svim drugim segmentima i da se ne ponavljaju opstrukcije iz prethodnog perioda.

Dačić je odgovorio i na pa pitanje da li će se Zajednicom srpskih opština (ZSO), koja nije pomenuta u Vašingtonu, baviti Evropska unija i Brisel.

Kazao je da to nije bio dio razgovora u Vašingtonu, jer se radi o ekonomskom sporazumu, i naveo da ZSO ostaje "obaveza koja mora da se ispuni".

"Ako ćemo ići tom logikom, onda mi nismo sigurni ni da će ovo da se ispuni što su Albanci potpisali (u Vašingtonu), jer njima ništa nije problem da potpišu, zato što sve slažu. Tako da ćemo tek vidjeti kako će se odvijati. Ovo je samo prvi dio svega toga", rekao je Dačić.

"Za Izrael i SAD je bitno da Kosovo otvori ambasadu u Jerusalimu"

Dačić je izjavio da je za Izrael i SAD bitno da Kosovo kao prva muslimanska zemlja otvori ambasadu u Jerusalimu.

On je ocijenio da dogovori u petak u Vašingtonu nisu samo dio spoljne politike već i unutrašnje politike SAD kojima je Izrael jedan od glavnih strateških spoljnopolitičkih ciljeva.

"Tači je više puta najavljivao da ukoliko Izrael prizna Kosovo, da će oni otvoriti ambasadu u Jerusalimu, što je potpuno suprotno stavovima svih drugih muslimanskih zemalja", rekao je Dačić novinarima u Kragujevcu.

Naveo je da to nije urađeno zbog Kosova, nego zbog Izraela.

"Da li će do toga doći i kada će to biti, čuli ste i predsjednika Vučića, koji je rekao da će i ovi naši postupci zavisiti od naših odnosa sa Izraelom i razvoja naše saradnje. Tako da o tome će se tek razgovarati", rekao je Dačić.

On je ocijenio da u vezi s dokumentom potpisanim u Vašingtonu ima mnogo izazova jer svaka velika sila ili međunarodna organizacija ima neke svoje interese.

"I tu se (u dogovoru) nalaze možda i neke teme koje nisu sastavni dio odnosa Beograda i Prištine, ali to su međunarodni odnosi", zaključio je Dačić.