Srbija na šest mjeseci prekida vojne vježbe i aktivnosti sa svim partnerima

Ministar odbrane u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin, izjavio je da se ta zemlja nalazi pod "strašnim i nezasluženim pritiskom" Evropske unije

7476 pregleda 9 komentar(a)
Vulin, Foto: BETAPHOTO
Vulin, Foto: BETAPHOTO

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da je Vlada Srbije donijela odluku da u narednih šest mjeseci prekine sve vojne vježbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima radi očuvanja pozicije vojne neutralnosti.

Poslije današnje sjednice Vlade, ministar odbrane u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin, izjavio je da se Srbija nalazi pod "strašnim i nezasluženim pritiskom" Evropske unije, navelo je Ministarstvo.

Vulin je rekao da se od Srbije "traži da napusti planirane vojne vježbe sa Bjelorusijom, po cijenu napuštanja evropske budućnosti i po cijenu još većih pritisaka na njenu politiku, ali i srpski narod na Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj".

"Pritisci koji nemaju nikakvog smisla i nisu utemeljeni u našim odlukama ili našim postupcima, pa čak ni u realnosti, rezultat su histerije koja određuje političke odluke i pravce velikih i moćnih zemalja", kazao je Vulin.

On je rekao i da je Srbija odlukom Skupštine vojno neutralna zemlja, navodi se u saopštenju.

"Da bi sačuvali poziciju vojne neutralnosti, izbjegli ili bar umanjili posljedice pojačanih napada na našu zemlju, našu politiku i našu ekonomiju, Vlada Srbije je na današnjoj sjednici donijela odluku da se u narednih šest mjeseci prekine sa svim vojnima vježbama i svim aktivnostima sa svim partnerima, bez razlike", kazao je Vulin.

Dodao je da Srbija u narednom periodu "neće učestvovati u bilo kakvim vježbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO ni sa ODKB, ni sa Rusijom ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa Evropskom unijom, ni sa Istokom ni sa Zapadom".

"Naše učešće u mirovnim operacijama biće posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano", naveo je Vulin.

On je rekao da je proces opremanja i jačanja Vojske Srbije neće biti zaustavljen i da će ona raditi na povećanju borbene gotovosti "više i upornije nego ikada".

"Ovo je jedini način da sačuvamo vojnu neutralnost i ova bolna odluka nas obavezuje da se oslonimo samo na sebe i samo na svoju snagu, naglasio je Vulin, završavajući izjavu porukom: Živjela Vojska Srbije, Živjela Srbija", stoji u saopštenju.

Prethodno je bjelorusko ministarstvo odbrane saopštilo da će pripadnici Vojske Srbije učestvovati u drugoj polovini septembra u Bjelorusiji u vojnoj vježbi sa pripadnicima vojske domaćina i Rusije.

Bonus video: