Savjet ministara BiH dao saglasnost za nabavku vakcine, odluka o novim uslovima za strance

Usvojena Informacija o pristupanju BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini za Kovid-19 (Kovaks)

2387 pregleda 0 komentar(a)
Sarajevo (ilustracija), Foto: Shutterstock
Sarajevo (ilustracija), Foto: Shutterstock

Savjet ministara Bosne i Hercegovine danas je dao saglasnost na Ugovor o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI), pošto je usvojio Informaciju o pristupanju BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini za Kovid-19 (Kovaks).

Ministarka civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević je time ovlašćena da potpiše ugovor o nabavci vakcina sa GAVI.

Za troškove skladištenja, špedicije i prevoza vakcina, Savjet ministara BiH je odobrio 50 hiljada konvertibilnih maraka (oko 25 hiljada eura) iz tekuće budžetske rezerve.

Na sjednici je odobreno pokretanje postupka pribavljanja spoljne garancije kod relevantnih finansijskih institucija ili osiguranje pokrića obaveza na drugi način za izvršenje obaveza po Sporazumu sa GAVI o pristupanju Bosne i Hercegovine Instrumentu Kovaks.

Obaveza plaćanja za to na prvi poziv je 18.238.977,74 konvertibilnih maraka (više od 9,3 miliona eura).

Savjet ministara BiH danas je donio i odluku kojom se mijenjaju uslovi za ulazak stranaca u BiH zbog pandemije.

Time se, uz diplomatsko-konzularno osoblje, ulazak u BiH bez negativnog testa na koronavirus dopušta i osoblju međunarodnih organizacija, kao i diplomatskom osoblju koje stupa na dužnost, a još nije okončan postupak njihovog akreditovanja.

U BiH će bez testa na Kovid-19 moći da uđu i maloljetni stranci čiji je roditelj državljanin Bosne i Hercegovine, kao i stranac koji je supružnik državljanina Bosne i Hercegovine.

Do sada je ulazak u BiH bez negativng testa na koronavirus bio omogućen državljanima Srbije, Crne Gore i Hrvatske, njihovoj maloljetnoj djeci i supružnicima koji su državljani drugih zemalja.

Još 11 umrlih, 282 nova slučaja

U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 časa registrovana su 282 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 11 osoba, saopštilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH.

U BiH je od početka pandemije registrovano 24.211 oboljelih, a od bolesti se oporavilo 16.990. Od početka pandemije od posljedica koronavirusa umrlo je 736 osoba.

Bonus video: