Uhapšen direktor Janafa, osumnjičeni poslanici

Istraga o korupciji i finansijskom kriminalu, dvojica gradonačelnika osumnjičena da su vlasniku privatne firme namještali poslove, najvjerovatnije za novčanu nadoknadu. Obojica rekla da nemaju veze sa korupcijom

8588 pregleda 1 komentar(a)
Direktor Janafa Dragan Kovačević, Foto: seenews.com
Direktor Janafa Dragan Kovačević, Foto: seenews.com

Hrvatska policija uhapsila je juče direktora „Jadranskog naftovoda“ (Janaf) Dragana Kovačevića i još deset osoba osumnjičenih za korupciju i finansijski kriminal, objavili su lokalni mediji.

„Kovačević je formalno uhapšen i na teret mu se stavlja trgovanje uticajem“, rekao je novinarima njegov advokat Ivo Farčić poslije pretresa prostorija Janafa u Zagrebu.

Pod istragom koju sprovodi policija i Kancelarije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) su i dvojica poslanika u Saboru - iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i opozicione Socijaldemokratske partije (SDP), a hrvatski mediji su objavili da je riječ o gradonačelniku Velike Gorice poslaniku HDZ-a Draženu Barišiću i gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću iz redova SDP-a.

Prema navodima medija, dvojica gradonačelnika su osumnjičena da su vlasniku privatne firme namještali poslove, najvjerovatnije za novčanu nadoknadu. Obojica su novinarima rekla da nemaju veze s korupcijom.

Mediji pišu da je Kovačević osumnjičen za primanje 1,9 miliona kuna (250.000 evra) mita od šefa firme koja je od Janafa dobila posao vrijedan oko 40 miliona kuna (5,3 miliona evra).

Prema nezvaničnim izvještajima medija, među predmetima istrage su i projekti vrijedni 700 miliona kuna (92,8 miliona eura) za novi sistem kanalizacije i fabrike za pročišćavanje voda u Velikoj Gorici.

Komentarišući jučerašnja hapšenja hrvatski premijer Andrej Plenković je kazao da je borba protiv korupcije u vrhu prioriteta njegove vlade. „Zadatak svih tijela, osobito pravosudnih tijela je da nepristrano, samostalno rade svoj posao. I da procesuiraju sve one za koje se sumnja da su učestvovali u koruptivnim aktivnostima“, kazao je Plenković.

„Ko je kriv za određeno djelo, za to će i odgovarati. Načelan i principijelan stav je vrlo jasan. Iza toga stojimo i na taj način ćemo voditi našu politiku”, kazao je Plenković

Bonus video: