"ISKORISTITE SVOJE APELACIONO PRAVO"

Pendarovski od Vartolomeja zatražio priznanje Makedonske pravoslavne crkve

"Vaša svetosti, predstavlja mi čast da Vam se obratim i izrazim svoje srdačne želje povodom početka Nove crkvene godine. Istorija kaže da treba da smo stalno u toku sa vremenom i da ga koristimo u interesu blagostanja ljudi"

5232 pregleda 14 komentar(a)
Pendarovski, Foto: BETAPHOTO
Pendarovski, Foto: BETAPHOTO

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski zatražio je danas od vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da "iskoristi svoje apelaciono pravo" za priznavanje Makedonske pravoslavne crkve.

"Želio bih da vašoj svetosti uputim zahtjev da uvaži poziv našeg pobožnog naroda i naše crkve da upotrijebite svoje apelaciono pravo, kako bi naši građani pravoslavne vjeroispovijesti konačno dobili mogućnost da budu jednaki sa svim ostalim pravoslavnim hrišćanima na svijetu", napisao je Pendarovski.

Kako je prenio kabinet predsjednika Sjeverne Makedonije, Pendarovski je pismo patrijarhu Vartolomeju uputio povodom početka Nove crkvene godine.

Vartolomej
Vartolomejfoto: AP Photo

"Vaša svetosti, predstavlja mi čast da Vam se obratim i izrazim svoje srdačne želje povodom početka Nove crkvene godine. Istorija kaže da treba da smo stalno u toku sa vremenom i da ga koristimo u interesu blagostanja ljudi. Vaseljenska patrijaršija je primjer za to kako može da se ostane dosljedan vrijednostima, a istovremeno da se bude dinamičan u suočavanju sa tekućim izazovima", istakao je Pendarovski.

On je napisao da kao predsjednik Sjeverne Makedonije želi lično da ga informiše da je njegova zemlja, kao država, iskoristila prethodne tri godine da ostavi iza sebe istorijske nesuglasice.

"Obraćam Vam se u ime velikog dijela mojih sugrađana koji se identifikuju kao pravoslavni hrišćani i čija je jedina želja i potreba da budu sa svojim bližnjim i da se upute ka zajedničkoj budućnosti, suživotu i istinskoj slobodi", poručio je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski vaseljeskom patrijarhu Vartolomeju.

Preporučujemo za Vas