pozvao i na reformu un-a

Plenković: Treba revidirati Dejtonski sporazum

Plenković je pozvao na punu ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini i donošenje odgovarajućeg izbornog zakona, koji bi spriječio izborne inženjeringe

5821 pregleda 12 komentar(a)
Plenković, Foto: Reuters
Plenković, Foto: Reuters

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je da Hrvatska smatra da predstojećih 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma "treba iskoristiti za reviziju njegovih postignuća, ali i situacije u Bosni i Hercegovini", prenosi Slobodna Evropa.

On je u virtuelnom govoru na 75. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) rekao da se Zapadni Balkan promijenio nabolje, ali i da neki problemi ostaju i zaslužuju punu pažnju.

Plenković je pozvao na punu ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini i donošenje odgovarajućeg izbornog zakona, koji bi spriječio izborne inženjeringe.

On je ocijenio da je iskreno pomirenje ključno za stabilnost regije, a da se to može graditi samo na istini i zasnovano na činjenicama, zajedno sa pronalaskom nestalih i pravdom za sve žrtve.

Plenković je tokom obraćanja pozvao i na reformu UN-a, istakavši da su ovogodišnje krize pokazale da je multilateralizam potrebniji nego ikad.

On je rekao da postojeće krize, poput pandemije koronavirusa, ne smiju dovesti do "izolacionizma u međunarodnoj zajednici", nego podstaći spremnost na saradnju "u pravom duhu solidarnosti i međusobne podrške", te da nijedna organizacija nije u boljem položaju da to učini od UN-a.

On je pozvao na reformu organizacije, uključujući i samu Povelju UN-a, njen osnovni dokument, kao i Vijeća sigurnosti, najmoćnijeg tijela UN-a u kojem odnosi reflektuju situaciju sa kraja Drugog svjetskog rata.

"Naša organizacija mora sačuvati svoje osnovne vrijednosti i načela na kojima je zasnovana, ali isto tako mora odražavati stvarnost i potrebe našeg vremena", rekao je Plenković.

Preporučujemo za Vas