Vučić: Piću rakiju s Trampom kad dođe

U Srbiji otkriven spomenik u čast misije spasavanja savezničkih pilota 1944. godine

8540 pregleda 27 reakcija 12 komentar(a)
Sa svečanosti u selu Pranjani, Foto: BETAPHOTO
Sa svečanosti u selu Pranjani, Foto: BETAPHOTO

Spomenik u obliku vojnog transportnog aviona otkriven je juče u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca, gdje je obilježena 76. godišnjica operacije „Halijard“, evakuacije oborenih savezničkih pilota iz okupirane Srbije tokom Drugog svjetskog rata.

Oko 500 pilota i članova posade, mahom Amerikanaca, dovedeno je 1944. u selo Pranjane, odakle su prebačeni u bazu u Bariju, u hrabroj misiji iza neprijateljskih linija.

Svečanosti su prisustvovali najviši državni zvaničnici Srbije, američke diplomate, predstavnici oružanih snaga SAD, kao i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Duže od 50 godina, tokom komunizma, operacija nije zvanično priznavana niti se o njoj učilo u školama zato što su u njoj učestvovali i pripadnici pokreta osuđenog nacističkog kolaboranta Draže Mihajlovića.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je narod Šumadije pokazao hrabrost i da su Srbi tada sa Amerikancima, Englezima i Kanađanima, postali braća po oružju. On je rekao da će svako pronaći razlog i kriviti drugog zašto se taj odnos tokom ‘90-ih, a posebno 1999. godine, promijenio, prenio je N1. Vučić je kazao i da se Srbi često dijele, ali da misli da su ta vremena prošla, da ne treba da dođe do jednoumlja, ali da budu jedinstveni - da Srbi prestanu da se dijele na „partizane i ravnogorce“.

Odnosi Srbije i SAD su „svakako u usponu“, ali će „mnogo vremena proći dok ne budu onakvi kakve želimo“, izjavio je predsjednik Srbije. On je ocijenio da je Donald Tramp donio „novi vjetar u leđa“ odnosima Srbije i SAD, na čemu je posebno zahvalio ambasadoru SAD u Beogradu Entoniju Godfriju.

Radoljub Janković iz Pranjana je rekao da su mještani odlučili da Vučiću poklone parcelu. Janković, koji je imao 14 godina u vrijeme operacije „Halijard“, darovao je Vučiću flašu rakije, a ambasadoru Godfriju je dao flašu za Trampa.

Vučić je rekao da će nastojati da parcelu iskoristi na najbolji mogući način za mještane Pranjana, a da će rakiju sa zadovoljstvom da popije.

„Ostaviću četiri-pet čašica da popijem s predsjednikom Trampom kad bude došao, pa da vidi kako su američki vojnici to nekada radili“, rekao je Vučić.

Ne zanima nas promjena granica

Komentarišući navode medija iz Crne Gore o planovima Srbije za „obnovu Dušanovog carstva“, Vučić je rekao da Beograd poštuje sve susjede i da želi mir u regionu, a da je s druge strane, „apsolutno svima dozvoljeno svakodnevno miješanje u unutrašnje stvari Srbije“.

„To svi rade, da ne govorim o priznanju Kosova. Dobićete za nekoliko dana podatke koliko je u medijima iz regiona bilo tekstova ne samo protiv rukovodstva Srbije, već i protiv same Srbije. Suština je da su mnogi željeli da Srbija uvijek bude slaba. Nas ne zanima da mijenjamo granice, već da imamo najbolju ekonomsku saradnju sa svima i da se poštuju prava srpskog naroda u regionu“, rekao je Vučić.

Bonus video: