Tegeltija: Varhelji saopštio da EU želi kandidatski status za BiH do ljeta 2021.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH je rekao da su glavne teme razgovora bile najnoviji izvještaj Evropske komsije, uključivanje BiH u zeleni koridor za robu, kao i makro finansijska pomoć EU BiH od 250 miliona eura

3811 pregleda 0 komentar(a)
Tegeltija, Foto: AP Photo
Tegeltija, Foto: AP Photo

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je danas poslije sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem da je Evropska unija opredijeljena da BiH do ljeta 2021. dobije kandidatski status.

Tegeltija je rekao da su glavne teme razgovora bile najnoviji izvještaj Evropske komsije, uključivanje BiH u zeleni koridor za robu, kao i makro finansijska pomoć EU BiH od 250 miliona eura.

Dodao je da je Varhelji predstavio ekonomski investicioni plan za Balkan.

"Ono što je nama važno jeste da se razmišljanja o evropskom investicionom planu za Zapadni Balkan poklapaju sa stavovima i razmišljanjima koje imaju vlasti u BiH, a to je dugoročni ekonomski oporavak i razvoj, regionalne ekonomske integracije, podrška zelenoj i digitalnoj tranziciji, te forsiranje projekata koji imaju za cilj regionalno povezivanje, odnosno imaju regionalni značaj", kazao je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH je naveo da BiH u narednih nekoliko godina očekuje makrofinansijsku podršku.

"Radi se o kreditnim sredstvima. Sa stanovišta rokova, cijene kredita i sigurnosti za taj novac, nama je važno da postignemo dogovor o tom aranžmanu", kazao je Tegeltija.

On je ocijenio i da je za BiH jako važno da je u izvještaju EK Zapadni Balkan ponovo na agendi EU, dodavši kako je predstavnike BiH "obradovala izjava Varheja da građani Bosne i Hercegovine žele evropski put".

Tegeltija je istakao da je Savjet ministara spreman da ubrza proces približavanja, te da se pokreću značajni napori na tom putu.

"Period izvještaja EK je period bez formiranog Savjeta ministara i period kad se nisu se provodile propisne reforme, ali javnost mora da zna da smo riješili pitanje izbora u Mostaru, da smo donijeli reforme javne uprave ili tretiranja ratnih zločina", kazao je Tegeltija.

Dodao je da će BiH nastaviti s ispunjavanjem obaveza.

Sastanku sa Varheljijem prisustvovali su i premijeri Federacije BiH i Republike Srpske Fadil Novalić i Radovan Višković.

Evropski komesar nije se obratio novinarima.

Bonus video: