šestomjesečni izvještaj o stanju na Kosovu

Gutereš optužio Tačija i Veseljija: Opstruišu rad Specijalnog suda za zločine OVK

Generalni sekretar UN je naveo i da je situacija na Kosovu dodatno zakomplikovana problemima koje je, naročito u posljednje vrijeme, prouzrokovala pandemija koronavirusa praćena političkom krizom koju je izazvao pad vlade Aljbina Kurtija

5584 pregleda 0 komentar(a)
Gutereš, Foto: Reuters
Gutereš, Foto: Reuters

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš optužio je predsjednika Kosova Hašima Tačija i predsjednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija da opstruišu rad Specijalnog suda za zločine OVK, prenijela je danas Radio televizija Srbije (RTS).

"Pandemija koronavirusa, politička kriza i najava optužnica za ratne zločine protiv kosovskog predsjednika Hašima Tačija i šefa Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija dodatno su uzburkale ionako krhku političku i bezbjednosnu situaciju na Kosovu", ocijenio je Gutereš. Šef UN upozorio je u šestomjesečnom izvještaju o stanju na Kosovu, da je bezbjednosna i politička situacija dodatno uzburkana pandemijom korona virusa, političkom krizom nastalom poslije pada vlade Aljbina Kurtija i najavom optužnica za ratne zločine protiv bivših lidera Oslobodilačke vojske Kosova, Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

"Najave Specijalnog tužilaštva za ratne zločine da su protiv kosovskog predsjednika Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija u Hagu podnijete optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti dodatno su zakomplikovale političku scenu u Prištini", navodi se u Guterešovom izvještaju, koji obuhvata period od marta do septembra.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnijelo je krajem juna predlog optužnice protiv Tačija i Veseljija, koji se terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, otmice, progone i mučenja.

Optužnicu treba da potvrdi Specijalni sud za zločine OVK.

Generalni sekretar UN je naveo i da je situacija na Kosovu dodatno zakomplikovana problemima koje je, naročito u posljednje vrijeme, prouzrokovala pandemija koronavirusa praćena političkom krizom koju je izazvao pad vlade Aljbina Kurtija.

Novi izvještaj šefa UN naći će se pred ambasadorima Savjeta bezbjednosti 21. oktobra.

Gutereš je upozorio i na pokušaje Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da opstruišu rad Specijalnog suda za zločine OVK, koji su tužilaštvo optužili da je "politički motivisano", a optužbe "lažne".

U izvještaju se navodi i da je iz kosovskog budžeta izdvojeno 20 miliona eura za pomoć osobama optuženim pred novim sudom i da je počela rasprava o zakonu o zaštiti vrijednosti OVK, koji su međunarodni zvaničnici oštro kritikovali.

Gutereš je naveo i da je Tači podnio predlog ustavnog amandmana, kojim bi se okončao mandat Specijalnog suda za zločine koje su počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.

Ujedinjene nacije su navele da se u proteklih šest mjeseci na Kosovo vratilo 189 osoba, od čega su većina Srbi, kao i da se od 1999. godine vratilo nešto više od 28.000 osoba.

Generalni sekretar UN je pozdravio nastavak dijaloga Beograda i Prištine, navodeći da je primjetna nova energija usmjerena ka normalizaciji odnosa.

"Nadam se da će tako ostati do pronalaženja sveobuhvatnog rješenja", naveo je Gutereš i pozvao lidere u Beogradu i Prištini da "pokažu fleksibilnost i kreativnost kako bi se prevazišle razlike".

Preporučujemo za Vas