Grlić Radman: Vraćanje kuće bana Jelačića važan trenutak u odnosima Srbije i Hrvatske

Šef hrvatske diplomatije je rekao da je kuća u kojoj se rodio ban Josip Jelačić, otkupljena i obnovljena uz pomoć Vlade Srbije i izrazio zahvalnost Vladi i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je prisustvovao današnjoj ceremoniji

2611 pregleda 10 komentar(a)
Grlić Radman, Foto: Betaphoto/Hina
Grlić Radman, Foto: Betaphoto/Hina

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je u Petrovaradinu da je današnja primopredaja rodne kuće hrvatskog bana Josipa Jelačića hrvatskoj zajednici u Srbiji važan trenutak u odnosima dvije države.

"Nadam se i vjerujem da današnji čin primopredaje kuće bana Josipa Jelačića u njegovom rodnom gradu Petrovaradinu, na dan njegovog rođenja, može da bude simbol naše volje i želje da još snažnije krenemo u rješavanje svih otvorenih pitanja i izgradnju boljih odnosa Srbije i Hrvatske", rekao je Grlić Radman na ceremoniji otvaranja spomen kuće.

Grlić Radman je kazao da je to "veliki događaj" za hrvatsku zajednicu u Srbiji, ali i "veliki dan za Srbiju".

"Današnja svečanost je i važan trenutak u odnosima dvije zemlje jer jasno pokazuje da zajedničkim snagama možemo raditi na dobrobit svih nas", naveo je šef hrvatske diplomatije.

On je rekao da je kuća u kojoj se rodio ban Josip Jelačić, jedna od najvažnijih osoba u hrvatskoj istoriji, otkupljena i obnovljena uz pomoć Vlade Srbije i izrazio zahvalnost Vladi i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je prisustvovao današnjoj ceremoniji.

Grlić Radman je kazao da hrvatska vlada promoviše "razumijevanje, uvažavanje i toleranciju" kao temelj hrvatskog društva, i naveo da Srbi u Hrvatskoj imaju tri predstavnika u Saboru i da su koalicioni partner u vladi Andreja Plenkovića.

"Nadamo se i očekujemo da će i Hrvati u Srbiji imati predstavnike na svim političkim nivoima, u skladu s medjunarodnim sporazumom", rekao je Grlić Radman.

Dodao je da je uvjeren da Srbija i Hrvatska "u iskrenom dijalogu mogu da riješe sva otvorena pitanja".

Bonus video: