Vučić: Dijalogom do povjerenja između Srbije i Hrvatske

"Što se tiče naših odnosa - teško da bi mi neko vjerovao kada bih govorio o velikoj ljubavi između Srba i Hrvata. Ali, važno je da razumijemo da jedni bez drugih teško možemo da opstanemo", rekao je predsjednik Srbije

5827 pregleda 2 komentar(a)
Vučić, Foto: Betaphoto
Vučić, Foto: Betaphoto

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Petrovaradinu da se samo dijalogom može doći do povjerenja između Srbije i Hrvatske.

"Što se tiče naših odnosa - teško da bi mi neko vjerovao kada bih govorio o velikoj ljubavi između Srba i Hrvata. Ali, važno je da razumijemo da jedni bez drugih teško možemo da opstanemo", rekao je Vučić na svečanom otvaranju spomen-doma hrvatskog bana Josipa Jelačića i njegovoj predaji na korišćenje predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji.

Dodao je da je Srbija krenula u realizaciju rješavanja konkretnih problema sa kojima su se Hrvati u Srbiji suočavali.

"Ljudi hrvatske nacionalnosti jesu građani naše zemlje", kazao je Vučić i dodao da postoje važnija posla u budućnosti.

"Ta važnija posla su da razumijemo da samo dijalogom i čuvajući mir počnemo da gradimo povjerenje između nas", rekao je Vučić.

Kada je u pitanju zahtjev hrvatske manjine da više učestvuje u vlasti u Srbiji, Vučić je rekao da se ne mogu praviti "paralele".

"Ali, mi ćemo izaći u susret, i pokušaćemo da pronađemo rješenje", kazao je on.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je rekao da je Vučić pokazao spremnost i odlučnost kad je riječ o poboljšanju položaja Hrvata u Srbiji.

Grlić Radman
Grlić Radmanfoto: Betaphoto

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem, Grlić Radman je rekao da je predsjednik Srbije izrazio spremnost i za "zastupanje Hrvata u pokrajinskom i lokalnim parlamentima u Srbiji onako kako je Hrvatska to uredila za srpsku manjinsku zajednicu".

Naveo je da je s Vučićem imao "afirmativan, dobar i sadržajan" razgovor o poboljšanju odnosa dvije zemlje.

"Mir i stabilnost i dobrosusjedski odnosi su najvažniji. Mislim da postoji dobra volja obje strane treba da intenziviramo dijalog. Dijalog mora da postoji, odnosi možda nisu bili sjajni, ali mogu da se unaprijede", kazao je šef hrvatske diplomatije.

Kazao je da je s Vučićem razgovarao o dinamici saradnje koja bi trebalo da bude intenzivnija, i da je ukazao na potrebu angažmana u traganju za nestalim osobama. Dodao je da dvije zemlje zajedno tragaju za 1.869 ljudi.

Grlić Radman je rekao da je važno da se ekonomija razvija i da ekonomska saradnja Srbije i Hrvatske "može da bude primjer za sve ostale aspekte saradnje".

"Otvorili smo novo poglavlje saradnje, prošlost gledamo različitim naočarima, ali mi smo sada u sadašnjosti, moramo definisati budućnost. Upućeni smo jedni na druge", kazao je Grlić Radman.

Hrvatski ministar je čin primopredaje rodne kuće hrvatskog bana Josipa Jelačića hrvatskoj zajednici u Srbiji ocijenio kao "važan trenutak" u odnosima dvije države.

"Nadam se i vjerujem da današnji čin primopredaje kuće bana Josipa Jelačića u njegovom rodnom gradu Petrovaradinu, na dan njegovog rođenja, može da bude simbol naše volje i želje da još snažnije krenemo u rješavanje svih otvorenih pitanja i izgradnju boljih odnosa Srbije i Hrvatske", rekao je Grlić Radman na ceremoniji.

Svečanosti su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević, predsednica HNV-a Jasna Vojnić.

Rodnu kuću bana Jelačića je otkupila i za potrebe hrvatske zajednice obnovila Vlada Srbije. Obnovu kuće pomogla je i Hrvatska.

Ban Josip Jelačić rođen je u Petrovaradinu 16. oktobra 1801. godine, a umro u Zagrebu 1859. godine. U Hrvatskoj se smatra jednim od najvećih nacionalnih junaka.

Bonus video: