bio jedini kandidat

Dačić izabran za predsjednika Skupštine Srbije: "Najveća čast"

Izbor Dačića podržali su poslanici liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu", SPS, Saveza vojvođanskih Mađara i Srpskog patriotskog saveza (SPAS)

2449 pregleda 6 komentar(a)
Dačić, Foto: Betaphoto
Dačić, Foto: Betaphoto

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izabran je danas za novog predsjednika Skupštine Srbije.

Poslije prozivke i javnog glasanja, Dačića je podržalo 225 poslanika, a protiv je bio jedan.

Izbor Dačića podržali su poslanici liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu", SPS, Saveza vojvođanskih Mađara i Srpskog patriotskog saveza (SPAS).

U biografiji novog predsjednika Skupštine je navedeno da je rođen u Prizrenu 1966. godine, a da je na Fakultetu političkih nauka diplomirao s prosječnom ocjenom 10.

Dačić je bio poslanik od 1992. godine, prvo u Skupštini SR Jugoslavije, pa u Skupštini Srbije, a dans je na mjesto predsjednika Skupštine došao s mjesta ministra za spoljne poslove.

U biografiji je navedeno da "posjeduje višedecenijsko iskustvo i rezultate ostvarene u učešću i rukovođenju u različitim organima izvršne i zakonodavne vlasti", dobitnik je priznanja "Najevropljanin" i govori engleski i ruski jezik.

U raspravi prije glasanja je ocijenjeno da će, s Dačićem na čelu, Skupština Srbije biti "simbol demokratičnosti, efikasnosti i transparentnosti".

Poslanici Skupštine Srbije bi trebalo da danas izaberu i potpredsjednike Skupštine i da Dačićevog dugogodišnjeg saradnika Veljka Odalovića imenuju na mjesto generalnog sekretara Skupštine što je on već bio od 2008. do 2012. godine.

Dačić: Najveća je čast biti na čelu Parlamenta

Dačić je kazao da je "za svakog državotvornog političara najveća čast da bude na čelu Parlamenta kao nosioca najviše zakonodavne vlasti".

Zahvalio je svima koji su podržali njegov izbor, a onima koji nisu glasali poručio da je "ovo Skupština svih građana" i da on od svih, " u najboljem interesu građana, jedino traži toleranciju, uz uvažavanje političkih razlika".

"Iskreno zahvaljuem predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji nije morao mene da predloži na to mjesto, ali je to učinio uvažavajući zajedničke ciljeve", rekao je Dačić.

On je ukazao da Skupština "vlast crpe iz narodne volje i povjerenja", da je "njen zadatak da doprinesu stabilnosti", dok "samo ujedinjena Srbija može da odgovori na sve izazove". Dačić je za šest potpredsjednika Skupštine predložio Vladimira Orlića iz SNS, Stefana Krkobabića iz PUPS-a, Radovana Tvrdišića iz SPAS-a, Mariju Jevdjić iz Jedinstvene Srbije, Muamera Zukorlića iz Stranka pravde i pomirenja i Elviru Kovač iz Saveza vojvođanskih Madjara.

Preporučujemo za Vas