Lavrov: Rusija se odlučno protivi reviziji Dejtonskog sporazuma

Dodao je kako su bilo kakve promjene Dajtona prihvatljive isključivo kao rezultat ravnopravnog dogovora između tri konstitutivna naroda, ali je potvrdio i kako se Rusija zalaže za što brže ukidanje OHR-a utvrdivši kako je njegova uloga "odavno iscrpljena"

7085 pregleda 0 komentar(a)
Lavrov, Foto: Rojters
Lavrov, Foto: Rojters

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako se njegova zemlja odlučno protivi modifikacijama Dejtonskog sporazuma, osim onima koje bi podrazumijevale ukidanje kancelarije Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR), prenosi Hina.

"Očigledno je da su pravila utvrđena u mirovnom sporazumu 1995. godine u suprotnosti s nečijim interesima i sprječavaju sprovođenje smjernica koje se nameću spolja. Nikako to ne smatramo dovoljnim razlogom za razgovor o reviziji Dejtona, koji već četvrt vijeka uspješno osigurava mir, sigurnost i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regiji u cijelosti", kazao je Lavrov u intervjuu koji je u srijedu objavio list "Glas Srpske".

Dodao je kako su bilo kakve promjene Dajtona prihvatljive isključivo kao rezultat ravnopravnog dogovora između tri konstitutivna naroda, ali je potvrdio i kako se Rusija zalaže za što brže ukidanje OHR-a utvrdivši kako je njegova uloga "odavno iscrpljena".

Lavrov je u srijedu trebao da doputuje u službenu posjetu BiH, ali je u zadnji trenutak otkazan jer je ruski šef diplomatije morao u samoizolaciju nakon što je utvrđeno da je bio u kontaktu s osobama zaraženim koronavirusom.

Uoči te posjete on je dao intervjuu za banjalučki list, koji je pod kontrolom vlasti Republike Srpske, a istakao je kako između Rusije i tog entiteta postoji "bratsko razumijevanje" uz jasnu potporu Moskve statusu i ovlašćenjima koje RS ima temeljem odredbi Dejtonskog sporazuma.

Utvrdio je i kako ti posebni odnosi Moskve i Banje Luke "nisu usmjereni protiv bilo koga".

Ruski prirodni plin u BiH

Protokol Lavrovljeve otkazane posjete BiH predviđao je i njegov odvojeni susret sa zvaničnicima iz RS i to u Istočnom Sarajevu, kao i posebnu konferenciju za novinare s Miloradom Dodikom, a dio medija i analitičara odmah je to protumačio kao potporu Rusije Dodiku uoči lokalnih izbora zakazanih za 15. novembar.

Ruski šef diplomatije u intervjuu je ipak izbjegao bilo kakvo jasno svrstavanje ističući kako odnos njegove zemlje s BiH karakteriše "prijateljski pragmatizam, obostrano poštovanje i uzajamno razumijevanje o velikom broju pitanja".

Kazao je i kako Rusija ostaje pouzdani snabdijevač BiH prirodnim plinom, kako je to bio slučaj i do sada. Ova izjava dolazi u trenutku kada BiH, uz snažnu potporu SAD i EU, pokušava smanjiti zavisnost o ruskom plinu povezivanjem svoje plinske mreže s onom u Hrvatskoj preko Zagvozda.

Komentarišući tvrdnje SAD-a da Rusija na Balkanu širi "maligni uticaj" Lavrov je te konstatacije kvalifikovao kao "prazne priče i insinuacije bez dokaza".

Tvrdi kako Rusija odnose s regijom temelji na normama međunarodnog prava i u interesu stabilnosti, a to ipak, po njegovim riječima, ne odgovara faktorima koji bi regiju željeli pretvoriti u arenu geopolitičke konfrontacije.

"To su ne samo nespretni napori da se ocrni politika Rusije na Balkanu već i pokušaji prikrivanja vlastitih ružnih planova", izjavio je Lavrov odbacujući ocjene SAD-a o destabilizirajućem uticaju Moskve na Balkan pa tako i na BiH.

Bonus video: